TO SMO MI, dobavitelji

mladi kmet

Kmetija Lipoglav

dobavitelj
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
Regija:

podravska

Sortiman:

jabolka

Slovenija - Podravska regija
Kmetija Lipoglav, TO SMO MI, Naravnost od pridelovalca, Mladi kmetje, SPAR
Člani kmetije LIPOGLAV, ki Sparu dobavljajo jabolka različnih sort

Jabolka so kraljice jesenskih sadov

Že od nekdaj je štajerske kmetije krasilo raznovrstno sadno drevje, ki je dajalo priboljške za jesenske in zimske dni. Pri Lipoglavovih v Slovenski Bistrici pa so njihovi sadovnjaki že davno tega prerasli domače potrebe. Pridelava namiznih jabolk je že vrsto let poglavitna dejavnost kmetije in tudi mladi prevzemnik, Stojan Lipoglav mlajši, vidi prihodnost v sadjarstvu. Z veliko privzgojene ljubezni do dela s sadnim drevjem skupaj z družinskimi člani tako pelje tradicijo domačije naprej.

Pester izbor sort različnih okusov

Sadjarstvo je bilo že velika strast očeta Stojana in mame Marinke, ki sta vse naokoli domačije zasadila kar okoli 15 hektarjev sadovnjakov. V njih je moč najti različne priljubljene sorte jabolk: elstar, idared, zlati delišes, jonagold, gala, fuji in breaburn. Ves ta pester izbor že vse od leta 2015 dostavljajo tudi v naše trgovine. Najbolj zgodnjo sorto elstar začnejo ročno obirati že sredi avgusta, to najbolj prijetno delo, ki pa je seveda tudi zelo naporno, pa se nadaljuje vse do novembra. Jeseni torej v naše trgovine prispejo pravkar dozorela jabolka. S skrbno hrambo v domači hladilnici pa nato še daleč v zimo in vse do pozne pomladi poskrbijo, da so lokalno pridelani čvrsti in zdravi sadeži vedno na voljo in dostavljeni neposredno s kmetije, kar prispeva tudi k nižjemu ogljičnemu odtisu.  

V sadovnjakih se dela vse leto

Po obiranju jabolk se delo v nasadih ne konča. Že decembra začnejo z ročno rezjo in čiščenjem drevja, priprava za novo sezono pa traja vse do konca marca. Poleti je zelo pomembno redčenje plodov, ki prav tako poteka ročno. Stroji jim pomagajo pri vzdrževanju travnikov, protitočna obramba pa pri zaščiti dragocenih rastlin. V letu 2023 načrtujejo večjo investicijo v namakalni sistem in oroševanje, da bi vsaj delno omilili škodo ob sušah in pomladnih zmrzalih. Posebej pa se veselijo novih nasadov, v katerih bodo čez 3-4 leta obrodile sorte jabolk carjevič in topaz pa tudi hrušk viljamovk.

Cvetje oprašujejo domače čebele

Tudi čebelarstvo je doma na kmetiji Lipoglav, kjer čebelnjaki stojijo kar v sadovnjakih, kar daje vedeti, da je njihova pridelava sadja skrbno prilagojena čebelam in njihovemu zdravju. Pridne opraševalke pa so v sadovnjakih zelo dobrodošle. Tako kot prav vsi družinski člani, ki poprimejo za delo na domačiji. Poleg Stojanovih staršev sta nepogrešljiva brat Jernej in Stojanova žena Kristina. Stojan pravi, da jabolko končno spet pridobiva na veljavi. Ta čudoviti okrogli sadež, ki ga enostavno vtaknemo v žep, a nam vedno ponudi kopico koristnih hranil in vlaknin v enem, zato ostaja osrednji navdih družine Lipoglav.

Certifikati:

Integrirana pridelava

Izbrana kakovost Slovenija

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>