Slovenska spirulina – koristna modro zelena alga
Janez Rakovec je odraščal na povsem običajni družinski kmetiji na obrobju Kranja in tradiciji sledil s šolanjem na kmetijski šoli v Strahinju. A radovednost in žilica za inovativnost sta ga že pri zgodnjih 20. letih vodili v nepričakovano smer. Naključno je tekom izobraževanja odkril izjemne koristi modro zelene alge, spiruline, in se leta 2019 odločil, da na domači kmetiji vzgoji to izjemno superživilo.
Od ideje do nove kmetijske dejavnosti
O spirulini je na šoli govoril profesor Lazar in Janezu je nenavadna alga pritegnila pozornost. Leta 2019 je začel raziskovati in na internetu ter v knjižnici pridobivati znanje o tej edinstveni rastlini. Testna pridelava v majhnem bazenčku v domači kurilnici je leta 2021 prerasla v nadzorovano in strokovno podprto ekološko pridelavo kakovostne modro zelene alge, ki raste v čistih bazenih v velikih rastlinjakih.
Superživilo preverjenega porekla
Pridelava modro zelene alge na kmetiji Rakovec je certificirano ekološka, pa tudi predelava v izdelke v celoti poteka na domačiji. Izkazala se je za zelo trajnostno rastlino, ki je okoljsko nezahtevna, a donosna. Z nadzorovanimi postopki, zaprtim načinom pridelave in veliko skrbnosti v vseh fazah predelave je spirulina s kmetije Rakovec odličnega okusa in preverjene kakovosti. Koristne lastnosti modro zelene alge se v različnih izdelkih odlično ohranijo. Med njimi sta tudi Slovenska spirulina v prahu in Hrustljava slovenska spirulina.
Usmerjeni v nove priložnosti
Janez skoraj ves svoj čas namenja spirulini, seveda pa mu ob vsem ostalem delu na kmetiji priskočijo na pomoč tudi oče Simon, mama Helena, brat Jakob ter sestri Karolina in Anamari. Razvoj in raziskovanje pa Janezu ne dajo spati, zato v prihodnje načrtuje nove recepture in izdelke, ki jih bodo uporabniki prepoznali zaradi dobrih lastnosti, lokalnega porekla in ekološke pridelave.