TO SMO MI, dobavitelji

mladi kmet

Kmetija Zupanec

dobavitelj
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
Regija:

gorenjska

Sortiman:

kislo zelje in kisla repa

Slovenija - Gorenjska regija
Kmetija Zupanec, To smo mi, naravnost od pridelovalca
Klara Zupanec

Zelje in repa sta vse spremenila

V vasici Voglje blizu Šenčurja se že tretja generacija Zupančevih ukvarja s pridelavo zelenjave na kmetiji, ki se je še vedno drži starodavno ime Jerin. Dolgoletni tradiciji kmetovanja je leta 2007 Janez Zupanec nadel jasno usmeritev in začel pridelovati zelje in repo, ki sta tako postala najbolj prepoznavna pridelka z domačije. A to je bil šele začetek uspešne zgodbe, saj so pr' Jerin poskrbeli tudi za lastno kisarno in v naslednjih letih ogromno investirali v opremo, da lahko danes vse doma pridelano zelje in repo predelajo v izvrstno domače kislo zelje in kislo repo.

Sveže s polja v domačo kisarno

Okoli 35 hektarov polj je namenjenih gojenju zelja in repe, ki ju začnejo pobirati že poleti in seveda vso jesen. Pri tem si pomagajo s posebnima kombajnoma, da delo lažje in hitreje opravijo. Sveže pobrana zelenjava roma z njiv neposredno v predelavo. Zupančevi so investirali v sodobno tehnologijo, ki omogoča delo kot po tekočem traku. Na zmogljivem stroju lahko v osmih urah tako naribajo kar 50 ton svežega zelja. Sodobno kisarno so leta 2021 še dogradili, obstoječo pakirno linijo pa so zamenjali za novo, saj bodo tako lahko začeli ponujati tudi širši nabor domačih izdelkov.
 

Kisanje je starodavna metoda  

Kisanje zelenjave tudi v sodobni kisarni poteka po tradicionalni metodi fermentacije, ki so jo poznale že naše babice. V nadaljnjih fazah priprave kislega zelja in repe pa Zupančevi ne dodajajo konzervansov, ampak uporabijo naravno metodo pasterizacije. To je ob skrbi za izvrstno kakovost in odlične okuse pomembna dodana vrednost njihovih domačih izdelkov, ki jih ne bi bilo brez vzajemnega sodelovanja vseh družinskih članov: Janeza in žene Melite ter njunih nadobudnih hčera – Klare, Nike, Neže in Zale. Pa tudi sorodniki jim ob večjih opravilih z veseljem priskočijo na pomoč.

Z lokalnimi pridelki v nadaljnji razvoj

Z inovativnimi pristopi h kmetijski dejavnosti in predelavi zelenjave v lastne izdelke je Janez navdušil tudi najstarejšo hči Klaro, ki kljub mladosti že vrsto let z očetom obiskuje sejme in raziskuje želje kupcev ter odkriva privlačne recepture za izdelke z zelenjavo. Na prodajnih policah naših trgovin lahko njihovo kislo zelje in repo kupujete že od leta 2015, zelo verjetno pa bomo v prihodnje spoznali tudi nove dobrote s kmetije Jerin.

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>