Združujejo več kot 1000 kmetovalcev
Zadružništvo ima na Koroškem že dolgo, več kot 70 let trajajočo tradicijo. Za lokalne kmetovalce je zadruga pomemben podpornik razvoja, stična točka odkupa mleka, živine pa tudi lesa, in je za številne rejce in pridelovalce v tem delu Slovenije nepogrešljiv vezni člen s trgovinami in predelovalci. Koroška zadruga, s sedežem v Slovenj Gradcu, tako šteje več kot 1000 članov in posluje v treh dolinah – Mislinjski, Dravski in Mežiški dolini – pa tudi širše. So edina zadruga v Sloveniji s certifikatom za mleko brez GSO.
Ekološko goveje meso iz domačih logov
Slikovita Koroška pokrajina je res raznolika, saj je na eni strani zelo hribovita z visoko ležečimi kmetijami, hkrati pa ponuja tudi lepe obdelovalne površine v širokih dolinah. Že število zadružnikov kaže, da so kmetije manjše in razdrobljene, med njimi pa je zelo pogosta dejavnost tudi živinoreja. Predvsem manjši rejci se v vse večji meri odločajo za ekološko vzrejo govedi in prav za dobavo ekološkega govejega mesa iz teh koncev Slovenije poskrbi Koroška zadruga. Z rejci se povezujejo, jih skrbno izbirajo in z razumevanjem dejavnosti gradijo dolgoročno obojestransko zaupanje.
Dobri partnerji rejcem
Koroška zadruga in Spar Slovenija sta leta 2022 pristopila k sodelovanju, s katerim na police naših trgovin prihaja še več slovenskega ekološkega govejega mesa. Za ekološko rejo se v severovzhodnem delu države večinoma odločajo na manjših kmetijah in do nedavnega so bili ti rejci zapostavljeni. V zadrugi se zdaj trudijo, da v skupni projekt pritegnejo lokalne kmetovalce, ki zagotavljajo preverjeno in certificirano kakovost ter imajo urejeno vzrejo v dobrobit živali. Vse to se seveda odraža v okusih svežega govejega mesa pa tudi mesnih izdelkov, ob tem pa takšno sodelovanje prispeva tudi k cenovni dostopnosti ponudbe.