
SLOVENSKO MESO – PODPIRAJMO DOMAČE!
Slovenci smo po porabi mesa visoko nad svetovnim povprečjem, saj ga letno zaužijemo kar 89 kilogramov na posameznika. Zaradi velikega povpraševanja imamo kupci pomembno vlogo pri oblikovanju ponudbe, s tem pa tudi odgovornost do prave izbire. Ker naše sedanje nakupne odločitve določajo, kaj se bo v prihodnje znašlo na trgovskih policah, je pomembno, da smo pri nakupu posebej pozorni na poreklo mesa.
NAJ BO VAŠA IZBIRA SLOVENSKO MESO
V Sparu vseskozi podpiramo slovenske pridelovalce in dobavitelje ter si skupaj z njimi prizadevamo za čim širšo izbiro lokalnega mesa v naših trgovinah.
Vse postrežno meso v naši redni ponudbi je slovenskega porekla, pri čemer v postrežni liniji ne boste našli zamrznjenega, ampak le sveže meso.
Kakšne prednosti vam prinaša izbira slovenskega mesa?


Ob nakupu slovenskega mesa lahko v naših prodajalnah s pomočjo QR kode, ki jo najdete na prodajnem mestu, preverite, s katere kmetije izvira oz. kateri predelovalec je pripravil mesni izdelek. Kratke dobavne poti prispevajo k večji svežini izdelka, pa tudi k njegovi kakovosti – krajši transport in s tem krajša izpostavljenost živali stresu je namreč eden od dejavnikov, ki pomembno vplivajo na kakovost mesa.
Z izbiro slovenskega mesa ne poskrbimo le za to, da sami zaužijemo najbolj kakovostno hrano, temveč skrbimo tudi za okolje in širšo družbo.

ŽIVINOREJA V SLOVENIJI
Zaradi hribovitega površja je živinoreja najbolj razširjena in najpomembnejša panoga slovenskega kmetijstva. Med živinorejskimi panogami v naši deželi na sončni strani Alp prevladuje govedoreja, sledijo ji perutninarstvo, prašičereja, reja drobnice, konjereja, čebelarstvo in ostale panoge. Prebivalci Slovenije pojemo največ prašičjega mesa, po priljubljenosti pa mu sledita perutnina in govedina.
Kolikšna pa je samooskrba Slovenije s tremi najbolj priljubljenimi vrstami mesa?

Medtem ko v Sloveniji svinjine pridelamo najmanj, je povpraševanje po njej največje, zato moramo večino prašičjega mesa uvoziti. Na drugi strani pa smo z govedino in perutnino nad samooskrbo, kar pomeni, da ju pridelamo več, kot ju porabimo. Govedine in perutnine torej proizvedemo več kot dovolj za naše potrebe, kljub temu pa se v Sloveniji proda tudi nemalo govedine in perutnine tujega porekla.
Tako prihaja do paradoksa, da morajo slovenski kmetje in pridelovalci mesa veliko kakovostnega slovenskega mesa izvoziti v tujino, obenem pa se v Slovenijo uvaža cenejše tuje meso, ki pogosto ne zagotavlja tako visokih standardov predelovanja, kot jih imamo pri nas.

GLAVNI IZZIV SLOVENSKE ŽIVINOREJE – OHRANJANJE KMETIJSKIH GOSPODARSTEV
Ob začetku tega tisočletja smo imeli v Sloveniji 86.467 kmetijskih gospodarstev, leta 2020 pa je bilo teh le še 68.331. Pri tem je opazen predvsem trend upadanja malih in srednje velikih (družinskih) kmetij. Opuščanje kmetijstva in s tem kmetijskih površin prinaša številne negativne posledice:
- zaraščanje kmetijskih površin,
- zmanjševanje pridelave hrane,
- povečanje prehranske odvisnosti Slovenije od drugih držav,
- izguba delovnih mest na podeželju.
Tudi zato naj pri izbiri mesa cena ne bo edino merilo, temveč pri nakupni odločitvi upoštevajmo njegovo poreklo in dajmo prednost mesu slovenskega porekla. Potrošniki s svojimi nakupnimi odločitvami vplivamo na to, kaj bomo jedli v prihodnosti in ali bomo ohranili slovensko podeželje ter kmetije. Dajanje prednosti mesu tujega porekla prispeva k opuščanju kmetijske dejavnosti v Sloveniji, kar lahko vodi v slabšanje prehranske neodvisnosti države. Z nakupom slovenskega mesa ob tem prispevamo k ohranjanju slovenskih kmetij in razvoju podeželja ter podpremo slovensko gospodarstvo.
Viri:
https://www.stat.si/StatWeb/news/Index/10132
https://www.nasasuperhrana.si/clanek/poznavanje-porekla-mesa-je-kljucnega-pomena/
https://www.gov.si/teme/govedoreja-goveje-in-telecje-meso/
https://www.gov.si/teme/prasicereja/
https://www.gov.si/teme/perutninarstvo/
https://www.dnevnik.si/1043000141
https://www.stat.si/StatWeb/news/Index/10211
https://www.nasasuperhrana.si/clanek/poznavanje-porekla-mesa-je-kljucnega-pomena/
https://www.nasasuperhrana.si/clanek/zakaj-izbrati-lokalno-hrano/