
Kremni mlečni riž s sadjem in z meringo
SESTAVINE
- riž
- mleko
- sol
- sladkor
- maslo
- mango, hruške, jabolka
- beljaki
- sladkor v prahu
PRIPRAVA
MLEČNI RIŽ S SADJEM
Mlečni riž pripravimo tako, da riž skuhamo v osoljenem mleku. V kuhan riž vmešamo sladkor in maslo. Poljubno sadje zrežemo na kocke, pokapamo z limoninim sokom in serviramo z mlečnim rižem. Najbolje se bo obnesel mango, jabolka, hruške …
MERINGA
Beljake stehtamo in stepemo v sneg skupaj z enako količino sladkorja. Ko je sneg narejen, mu dodamo enako količino sladkorja v prahu. Nežno premešamo in razmažemo na peki papir ter sušimo 2 uri na 100 °C.
Postrežemo tako, da na riž nadevamo pripravljeno sadje in na vrhu dodamo nalomljeno meringo.
NASVET
Če mango še ni popolnoma zrel, ga zavijemo v papirnato vrečko in pustimo dva dneva v toplem in temnem prostoru. Potem ga prestavimo v hladilnik, kjer bo počakal do enega tedna. Če ga imamo veliko, ga lahko zamrznemo tako, da ga olupljenega in narezanega položimo na peki papir in shranimo v zamrzovalnik. Ko zamrzne, ga preložimo v plastično vrečko.