Hrana ne sodi v smeti

V sklopu naše dolgoročne akcije Hrana ne sodi v smeti redno objavljamo uporabne nasvete ter izvirne recepte za čim boljši izkoristek hrane. Tudi sicer v Sparu stremimo k čim bolj odgovornemu ravnanju s hrano, zato z rednim spremljanjem prodaje omogočamo optimalno naročanje in s tem minimalna vračila.

Pivo Golden Bread Edinstveno pivo, zvarjeno iz viškov kruha

Zgodba o kruhu, ki je postal pivo

Pobuda je pivo postala Pivo Golden Bread

Pobuda je pivo postala

Pivo Golden Bread je rezultat pobude Spara Slovenija za manj zavržene hrane. Del viškov kruha iz Pekarne SPAR se zdaj ponovno uporabi tako, da postane pivo.  

Pivo Golden Bread, ki ima dobro vsebino

Pivo, ki ima dobro vsebino

Recepturo za edinstveno pivo je ustvaril Luka Rojnik, ki v manjši pivovarni Green Gold Brewing v Savinjski dolini že 10 let ustvarja edinstvene hmeljne napitke.   

Matjažev hlebec v novi vlogi

Matjažev hlebec v novi vlogi

Za varjenje odličnega piva je Luka Rojnik izbral Matjažev hlebec iz naše pekarne. Viške tega kruha, ki se ob koncu dneva vrnejo v pekarno, zato skrbno narežejo in pripravijo za sušenje.

Posušen kruh je pripravljen

Posušen kruh je pripravljen

Za pot do pivovarne s posušenim kruhom napolnijo papirnate vreče, in ta na pogled skromni, a več kot koristen tovor, je pripravljen za pot do Savinjske doline.

Drozganje izvabi sladkorje

Drozganje izvabi sladkorje

V pivovarni suh kruh skupaj z ječmenovim sladom in drugimi sestavinami zmešajo z vodo in tako ustvarijo drozgo, v kateri se zgodi ekstrakcija sladkorjev, ki so nujno potrebna hrana kvasovkam v nadaljnjem postopku.
 

ZA 2500 L PIVA DODAJO DROZGI 100 KG SUHEGA KRUHA  

Čudodelna fermentacija

Čudodelna fermentacija

Drozgo najprej prečrpajo v vrelni kotel, da zavre, sledi dodajanje izbranih sort slovenskega hmelja in pridobivanje pivine, ki jo ohlajeno prečrpajo v velike posode – fermentorje. Dodajo še pivske kvasovke, in pretvorba sladkorjev v alkohol in C02 se začne. 


SLADKA PIVINA + KVASOVKE = FERMENTACIJA
 

Kar ostane, je krma živalim

Kar ostane, je krma živalim

Po drozganju ostanejo v kotlu tako imenovane tropine, torej ostanki slada, kruha in drugih sestavin. Tudi to ne gre v nič, saj so tropine izdatna krma za živino, zato jih uporabijo lokalni kmetovalci.

Pivo zori teden dni

Pivo zori teden dni

Fermentacija traja 14 dni, nato pa pivo teden dni v miru zori. V tem času se usedline posedejo, pred polnjenjem pa hmeljnemu napitku dodajo še nekaj C02, ki v pivu ustvari značilne mehurčke.  

Pivo iz kruha dobi ime

Pivo iz kruha dobi ime

Ko so pločevinke napolnjene z odličnim hmeljnim napitkom, po tekočem traku drsijo do etiketirnega stroja, ki jih odene v izvirno podobo. Pivo Golden Bread krasi avtorska ilustracija, ki jo boste vedno prepoznali.


PLOČEVINKE JE MOGOČE VEDNO ZNOVA RECIKLIRATI, BREZ IZGUBE KAKOVOSTI MATERIALA.  

Bil je kruh, nastalo je pivo

Bil je kruh, nastalo je pivo

Nastalo je pivo vrste motni pale ale. V njem se okušajo kruhove in nežne sadne note. Prijetno grenčico in uravnoteženo aromo pa pričarata cenjeni hmeljni sorti z domačih hmeljišč – Aurora in Styrian Wolf.

Boštjan Kos, vodja Pekarne SPAR
Boštjan Kos, vodja Pekarne SPAR:

»Za vsak kos kruha, ki se vrne v našo pekarno neprodan, smo zelo veseli, če ga lahko znova uporabimo. Še posebej, če iz ostankov nastane nekaj povsem novega in unikatnega. Kdo bi si mislil, da se pivo viškov kruha ne brani? Naš skupni izdelek je dokaz, da lahko z dobrimi idejami zmanjšamo količino zavržene hrane.«

Luka Rojnik, direktor Green Gold Brewing:

»Izziv za snovanje recepture za novo pivo, ki vključuje uporabo viškov kruha, sem sprejel z navdušenjem. Prihajam z domačije, kjer že več kot 120 let pridelujemo hmelj, zato vem, koliko truda je vloženega v pridelavo hrane in zakaj ta ne sodi v smeti. Unikatnega piva ne bi bilo brez partnerskega sodelovanja, ki je pomembno tudi za lokalni razvoj.«

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU.


 

RECEPTI

DONIRANA HRANA

Viške hrane doniramo humanitarnim organizacijam. Že več kot devet let v akciji Donirana hrana sodelujemo z dobrodelno organizacijo Zveza Lions klubov, Distrikt 129, Slovenija. Prav tako smo se povezali s humanitarnim društvom Hrana za življenje (Food for Life Slovenija), Slovensko filantropijo – Združenjem za promocijo prostovoljstva ter Društvom Krog 9. Pomoči potrebnim doniramo živila, ki malo pred iztekom uporabe še niso bila prodana, a so še vedno varna za uživanje.

Leta 2022 smo navedenim društvom v dobrodelne namene prispevali hrano v skupni vrednosti več kot milijon dvesto tisoč evrov. Pri tem gre tako za sveže pripravljeno hrano v trgovini kot tudi zelenjavo, pakirana in konzervirana živila ter mlečne in pekovske izdelke, ki jih dobrodelna organizacija konec dneva prevzame v naši trgovini in jih odpelje ter razdeli med pomoči potrebne. Število naših trgovin, ki oddajajo viške hrane, se vsako leto veča, konec leta 2022 je v projektu sodelovalo že 47 trgovin. Naš namen je jasen, saj želimo skupaj s slovensko javnostjo zmanjšati količino 68 kg zavržene hrane na prebivalca. Le skupaj nam bo uspelo.

RECEPTI 2021

SEZONSKI PESTO

Tako kot smučarska oprema ne sodi v vsako sezono, ima tudi vsako živilo svojo sezono. In trenutno je sezona … radiča! Spremljala pa nas bo še dolgo v zimo!

S chefom Markom Pavčnikom smo zato pripravili dva odlična, a nenavadna sezonska pesta. Prvega zaznamuje sezonski radič, drugega pa sezonska zelišča. Katerega boste pripravili, mogoče kar oba?  

 

OGLEJTE SI VIDEO >

DAROVI NARAVE: TRAVNIŠKA JUHA

11 travniških zelišč, 1 naravnost okusna juha! Vas zanima, kako je Marko Pavčnik ponovno dokazal, da lahko fantastične gurmanske umetnine ustvarite kar z osnovnimi sestavinami iz narave? Poglejte si video in odkrijte, kako pripraviti okusno travniško juho s popolno kremasto teksturo. 

 

OGLEJTE SI VIDEO >

DAROVI NARAVE: KOPRIVE

Koprive in testenine? Ali to sploh gre skupaj? Seveda! Marko Pavčnik je pripravil slasten recept za testenine s koprivami. Oglejte si video in se naučite pripraviti okusen obrok iz darov narave. Saj veste, hrana RES ne sodi v smeti – tudi tista iz travnikov in gozdov ne. V videu izveste tudi, katerega dela kopriv se morate pri kuhanju izogibati. 

 

OGLEJTE SI VIDEO >

DAROVI NARAVE: SMREKOVE IGLICE

Smrekove iglice kot odlična sestavina okusnega kosila? Ne, to ni hec, prav ste prebrali. Super recepte lahko pripravimo tudi iz darov narave. Oglejte si video in se odpravite z Markom Pavčnikom po smrekove iglice, potem pa ga pospremite v njegovo kuhinjo, kjer boste dobili polno uporabnih idej, kakšne jedi pripraviti iz darov narave. Saj veste, hrana RES ne sodi v smeti – tudi tista iz travnikov in gozdov ne.

 

OGLEJTE SI VIDEO >

KAM Z OSTANKI VELIKONOČNEGA ZAJTRKA?

Več hrane pomeni več ostankov, kajne? Temu ni nujno tako! Med veliko nočjo vsi uživamo v tradicionalnih pojedinah, šunki, hrenu in potici, velikokrat pa v želji po popolni praznični mizi skuhamo preveč. Chef Marko Pavčnik vam v videu pokaže, kako ostanke velikonočnih dobrot ponovno postaviti na mizo namesto v smeti.

 

OGLEJTE SI VIDEO >

RECIKLIRANJE HRANE

Marko Pavčnik predstavlja, kako »reciklirati« že pripravljene obroke. Če vam od kosila kdaj ostanejo pire krompir, zrezki ali zelenjava, je spodnji video kot naročen za vas!  Naj vam namignemo, da lahko iz pireja pripravite domače njoke, že pečene zrezke pa lahko obložite s sestavinami po izbiri.

 

OGLEJTE SI VIDEO >

RECEPTI 2020

PASTA MISTA

Marko Pavčnik je pripravil recept za testenine, kot ga skoraj zagotovo še ne poznate. Današnja zvezda je namreč pasta mista, odlična testeninska jed, ki vam pomaga porabiti ostanke različnih vrst testenin, ki se najbrž skrivajo tudi v vaši shrambi. Vabljeni k ogledu in kuhanju.

 

Oglejte si VIDEO >

Krušne drobtine z zelišči

KRUŠNE DROBTINE Z ZELIŠČI

Kruhovi cmoki in kruhov nadev so super, ampak ... Ko enkrat preizkusite takšne drobtine, kot jih iz starega kruha pripravi chef Marko Pavčnik, dobi star kruh v vaši kuhinji kar naenkrat povsem novo vlogo. Kaj pa vi naredite iz starega kruha? Saj veste, porabiti ga je treba do konca!

 

Oglejte si VIDEO >

Video za v smeti #3, KRUHOV NARASTEK

KRUHOV NARASTEK

Kdo bi si mislil, da so vrhunski kuharji pravzaprav čarovniki. Chef Marko Pavčnik je namreč pripravil izjemno sladico, kar ni nič nenavadnega ... Preseneti pa dejstvo, da jo je pripravil iz starega kruha. Če slučajno nisi vedel/-a, kaj narediti s starim kruhom, zdaj zagotovo veš. Videti je odlično!

 

Oglejte si VIDEO >

Hrana ne sodi v smeti, zelenjavni fond

ZELENJAVNI FOND

Običajno bi kupček zelenjave (oziroma njenih olupkov in obrezanih delov), ki ga ima v videu pred sabo chef Marko Pavčnik, verjetno pristal v košu za biološke odpadke. Marko pa nam je iz tega kupčka zelenjave skuhal nekaj, kar lahko naše jedi dvigne na višjo raven - vrhunski zelenjavni fond. Mi smo navdušeni! Pa še količino zavržene hrane bomo tako skupaj zmanjšali.

 

Oglejte si VIDEO >

Hrana ne sodi v smeti, vloženi paradižniki

VLOŽENI PARADIŽNIKI

Samo najbolj talentirani kuharski mojstri vedo, kako iz hrane, ki bi jo marsikdo vrgel v smeti, narediti vrhunsko jed. Še dobro, da imamo chefa Pavčnika, ki v sklopu naše serije videov z nami deli svoje kreativne kulinarične domislice. Tokrat nam bo pokazal, kaj lahko naredite iz prezorjenih paradižnikov. Saj veste, porabiti jih je treba do konca!

 

Oglejte si VIDEO >

Hrana ne sodi v smeti, bruskete

BRUSKETE

V prejšnjem videu nam je chef Marko Pavcnik pokazal, kaj lahko naredimo iz prezorjenih paradižnikov. Če videa še niste pogledali, vam predlagamo, da to storite takoj zdaj. Zakaj? Ker v današnjem videu pripravljamo bruskete! In to iz starega kruha. Mmm, koga boste povabili na prigrizek? 

 

Oglejte si VIDEO >

Video za v smeti #7, Mesni fond

MESNI FOND

Marko Pavčnik tokrat razkriva skrivnost njegovih najboljših mesnih jedi. Kdo bi si mislil, da se ključ do vrhunskih gurmanskih obrokov skriva ravno v hrani, ki jo večina ljudi zavrže. Naslednjič vse obreznine mesa in kosti prihranite ter iz njih pripravite okusen in vsestranski mesni fond.

 

Oglejte si VIDEO >

JABOLKA

Vam ni uspelo porabiti vseh jabolk, ki ste jih kupili? Ne vrzite jih stran! Iz njih si raje pripravite bogato ozimnico. Chef Marko Pavcnik je za vas pripravil tako brez zavržene hrane. Oglejte si spodnji video in odkrijte, kako si jabolka shraniti za celo leto, iz njih pripraviti marmelado in prigrizke, pri tem pa porabiti celo olupke!


Oglejte si video >>

SIROVA OSNOVA

Ste eni izmed tistih, ki suho skorjo na siru zavržete? Naslednjič jo raje shranite in iz nje in drugih ostankov sira pripravite pravo kulinarično specialiteto. Ne verjamete, da je to mogoče? Poglejte nov video za v smeti, v katerem vam chef  Marko Pavčnik razloži, kako izkoristiti prav vsak košček sira in pri tem navdušiti z izvrstno jedjo!

 

Oglejte si video >>

SUŠENJE IN DEHIDRACIJA

Kakšen okus imajo prazniki? Chef Marko Pavčnik pravi, da je praznični okus tisti, ki spominja na doma pripravljene čaje, sladke krhlje, obložene kruhke in celo zdrobljeno rdečo peso. V videu preverite, kaj točno nam je s tem želel povedati. Ljubitelji slastnih obloženih kruhkov pa nujno počakajte do konca videa!

 

Oglejste si video >>

ŠE VEČ RECEPTOV V SKLOPU PROJEKTA HRANA NE SODI V SMETI NAJDETE
NA JEDEL BI. >>

HRANA NE SODI V SMETI – POSEBNI PROJEKTI

Zakaj ne vidite vsebine?

Ob svetovnem dnevu hrane: IZ TEGA KRUHA BO MOKA!

Svetovni dan hrane nam vsako leto postreže z impresivnimi številkami in dejstvi, ki opozarjajo na količino zavržene hrane. To je dan, ko se zavemo, koliko hrane pristane v smeteh in kaj lahko stori čisto vsak posameznik, da pripomore k zmanjšanju količine odpadne hrane. Vas zanima, kako se te problematike lotevamo pri nas?

Skupaj s priznanim chefom Markom Pavčnikom v okviru akcije »Hrana ne sodi v smeti« tekom celega leta sledilcem na družbenih omrežjih ponujamo zanimive recepte in ugotovitve, katerih cilj je sledilcem prikazati, kako lahko hrano porabijo do konca. Letos pa vam na svetovni dan hrane želimo pokazati, kako se problematike o zavrženi hrani lotevamo v naši Pekarni SPAR. In tako je iz kruha nastala »moka«.

OGLEJTE SI VIDEO
MARKO PAVČNIK video projekt 68 kg
Zakaj ne vidite vsebine?

Kuharski eksperiment je odkril impresivno številko

Na svetovni dan hrane smo ponovno združili moči s priznanim chefom Markom Pavčnikom v okviru akcije Hrana ne sodi v smeti. Tokrat v dobrodelnem kuharskem preizkusu, v katerem je chef kuhal z natanko 68 kilogrami sestavin, saj prav toliko hrane v povprečju v enem letu zavrže vsak Slovenec*. Eksperiment smo pripravili z namenom, da dokažemo, kaj v praksi pomeni 68 kg hrane in koliko obrokov bi lahko pripravili iz te težko predstavljive količine zavržene hrane. Oglejte si video in odkrijte presenetljivo število obrokov, ki jih je mogoče pripraviti iz 68 kg sestavin.

*Statistični urad Republike Slovenije (SURS), 2018

Oglejte si video “Projekt 68 kg” in njegov osupljiv rezultat

Ali ste vedeli?

Z akcijo želimo prispevati k zmanjševanju odpadne hrane, saj je le-te po podatkih Statističnega urada Slovenije vsekakor mnogo preveč.

68 kg hrane na leto zavrže povprečen Slovenec

*Vir: Statistični urad Republike Slovenije (SURS).

52 % zavržene hrane nastane v gospodinjstvih

*Vir: Statistični urad Republike Slovenije (SURS).

1/3 proizvedene hrane na svetu konča med odpadki

**Vir: Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO).

1/4 zavržene hrane bi lahko preprečilo lakoto na svetu

**Vir: Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO).

Kaj lahko storimo danes?

Hrana ne sodi v smeti, kaj lahko storimo danes?
vsezapiknik.ai

Kaj lepšega kot hitro in enostavno organiziran piknik, ko se pojavi lepa vremenska napoved? Preizkusite prvi AI načrtovalec piknikov v Sloveniji.

Več