• planinski-izleti-720x370.jpg

Aktualno

PLANINSKI DOM PRI KRNSKIH JEZERIH
(1.385 m)
Izhodišče: Dom dr. Klementa Juga v Lepeni (700 m)
Čas hoje: 2 h
Zanimivo za otroke: Poletni obisk osvežijo Šunikov vodni gaj v dolini Lepene ter Dupeljsko in Krnsko jezero med planinskim izletom.
Opis: Od Doma dr. Klementa Juga v Lepeni vas proti Krnskemu jezeru vodi široka planinska pot, ki se v okljukih vzpenja čez strmo gozdnato pobočje. Od Planinskega doma pri Krnskih jezerih, družinam prijazne planinske koče, je pet minut hoje do Dupeljskega in 20 minut do Krnskega jezera. Do vrha Krna, primorskega očaka, vas loči še tri ure grizenja kolen po nezahtevni označeni poti.

PLANINSKI DOM TAMAR
(1.108 m)
Izhodišče: Planica (834 m)
Čas hoje: 1 h
Zanimivo za otroke: Ogled skakalnic in Nordijskega centra Planica za začetek ali konec planinskega izleta, ki ponudi tudi osvežitev ob slapovih Nadiža in Črna voda.
Opis: Planica je ena najslikovitejših alpskih dolin v Sloveniji, ki se konča v Tamarju. S parkirišča pri skakalnicah vas zložno vzpenjajoča planinska pot ali vzporedna gozdna cesta pripelje do stalno odprtega Planinskega doma Tamar
(1.108 m), nad katerim se dviguje mogočni Jalovec. Do izvira Nadiže na pobočju Ponc je še 15 minut hoje, do slapa Črna voda ob poti na Sleme slabe pol ure.

POT TRIGLAVSKE BISTRICE
Izhodišče: Mojstrana (650 m)
Čas hoje: 3 h
Zanimivo za otroke: Slap Peričnik v vseh letnih časih očara majhne in velike, poleti je prijetna osvežitev, Slovenski planinski muzej v Mojstrani vabi na igriv in poučen Pobeg v
bivak.
Opis: Od Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani se podate vzdolž Triglavske Bistrice, ki skozi dolino Vrat večinoma ubira stezice stran od ceste. Veličastni slap Peričnik vam ustavi korak na pol poti do Aljaževega doma v Vratih
(1.015 m), kjer pogled uročijo mogočne stene okrog zatrepa doline s Triglavsko severno steno na čelu.

BLEJSKA KOČA NA LIPANCI
(1.630 m)
Izhodišče: Rudno polje (1.340 m)
Čas hoje: 1 h 45 min
Zanimivo za otroke: V poletnem času vas na planini Lipanca pozdravijo krave, do Debele peči, enega najlažje dosegljivih dvatisočakov, je le še uro in pol hoje.
Opis: Od vojašnice se do Blejske koče na Lipanci odpravite skozi gozdna prostranstva Pokljuke, ki se na Lipanci umaknejo razgledni planini. Blejska koča je tudi odskočna deska za vzpon na Debelo peč (2.014 m), Brda (2.008 m), Lipanski vrh (1.974 m) in Mrežce (1.965 m), ki slovijo kot izvrstna razgledišča na triglavsko kraljestvo.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?