• darsad-2016_720x370.jpg

Pridelano v Sloveniji

Darsad

Grozdje, ki so ga slavili že stari grofje

Podjetje Darsad je družinska kmetija, ki jo že od petdesetih let prejšnjega stoletja odlikuje domače znanje in ljubezen do sadja. Prvotno so v družini Krošelj gojili le breskve, danes pa se ukvarjajo z raznovrstnimi pridelki - so edini pridelovalec slovenskega namiznega grozdja, vzgajajo pa tudi jabolka, jagodičevje, orehe, marone in šparglje. O pridelavi sadja smo se pogovarjali z lastnikom Darkom Krošljem, ki s pomočjo predane družine vodi uspešno kmetijo.

 

Vaš oče je temelje družinske kmetije zasnoval pred več kot petdesetimi leti, danes pa njeno pot krojite vi. Kakšni so bili vaši prvi koraki na področju kmetovanja?

Že od malih nog sem vestno spremljal očeta pri delu na kmetiji ter sodeloval v procesu pridelovanja, zato ni bilo veliko presenečenje, da sem delo vzljubil in kmetijo tudi prevzel. Vrsto let sem pomagal, se učil in nabiral dragocene izkušnje, svoje prve jagode pa sem uspešno vzgojil že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Naše delo je predvsem družinske narave, saj mi danes pri kmetovanju zelo pomagata tako žena kot tudi hči in sin, ki bosta kmetijo v prihodnosti nasledila. Ob strani pa nam stoji tudi skupina zaposlenih, s katerimi že vrsto let ustvarjamo uspešno zgodbo o pridelovanju.

Dolenjska zemlja je bogato obsijana s sončnimi žarki, ki dajejo sadju značilen sladkast okus. Katere pridelke uvrščate med najbolj prepoznane?

Jagode so zagotovo naš glavni adut, saj nas po njih pozna kar največ ljudi. Vendar pa za jagodičevjem ne zaostajajo niti jabolka sorte Topaz, ki jim nekateri pravijo celo dragulji med jabolki. Sadovi so zelo odporni, pohvalijo pa se lahko z močno aromo in prijetno kislim, a hkrati sladkim okusom. Smo tudi edini pridelovalec avtohtone slovenske sorte namiznega grozdja, ki je na mizah razveseljeval že stare grofe. Žlahtno grozdje tudi danes predstavlja priljubljeno izbiro, saj je slovenskega porekla in sladko kislega okusa, ponaša pa se tudi s tanko kožico, kar pomeni, da je lažje prebavljivo in prijetno za grizljanje.

Zvesto sledite domači tradiciji kmetovanja, ki se odraža v vrhunski kakovosti pridelkov.

Družinske temelje vidimo kot našo prednost, zato se trudimo ohranjati domačo tradicijo. Vsekakor zaradi velikosti naše kmetije potrebujemo pomoč zaposlenih in sezonskih delavcev, vendar vodilo in srce našega dela že leta predstavlja ravno družina. Ker se zavedamo sprememb v željah in potrebah naših kupcev, pa tradicionalne načine pridelave kombiniramo z najmodernejšimi prijemi. Vzpostavljamo integrirani način pridelave sadja, pri tem pa nas odlikuje tudi certifikat global G.A.P. ali najvišji standard kmetijske prakse, in standard HACCP, ki s pomočjo mednarodno veljavnih načel zagotavlja varno prehrano in živila.

Sestavine: 

10 velikih in svežih jagod
50 dag krompirja
20 dag moke
1 žlica goste smetane ali 3,5 dag masla
1 jajce
Sol
Drobtine

Priprava:

Krompir skuhamo z olupkom ali brez, nato pa še vedno vročega pretlačimo ter takoj zabelimo z vročo zabelo, s čimer ohranimo njegovo mehkobo. Vse skupaj nato premešamo in posolimo. Med dobro ohlajen krompirjev pire zamešamo jajce in moko ter gnetemo le toliko časa, dokler testo ne postane dovolj gladko. Iz pripravljenega testa oblikujemo svaljek, katerega narežemo na rezine, nato pa v vsako posamezno rezino zavijemo očiščeno jagodo. Polnjene cmoke položimo v vrelo vodo in kuhamo na šibkem ognju približno 10 do 15 minut. Za še bolj pisan in slasten okus jih na koncu zabelimo s prepraženimi drobtinami in potresemo s sladkorjem. Pa dober tek!

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?