• kmetija-bakan-2016_720x370.jpg

Pridelano v Sloveniji

Kmetija Bakan

Pridelano s srcem in tradicijo

V osrčju Prekmurja leži družinska kmetija, ki uspešno obratuje že od leta 1996. Na svojih 4,5 hektarjev velikih njivskih površinah na letni ravni pridelajo veliko količino raznolike zelenjave, ki jo po besedah vodje Tanje Bakan odlikuje predvsem ljubeča pridelava. Najbolj pa se ponašajo z doma vzgajano mlado čebulo, ki je v svetovni kuhinji prevzela naslov prvovrstne delikatese, primerne za pripravo raznovrstnih jedi.

Kmetija Bakan že vrsto let deluje s pomočjo izkušenih rok in truda njenih družinskih članov. S tradicijo nadaljujete tudi sami, kaj to pomeni za vas in za številne vrste zelenjave, ki jo skrbno negujete?

Smo družinska kmetija, na kateri z možem in otroci pridelujeva več vrst zelenjave. V porastu dela se nam sicer pridružijo tudi sezonski delavci, vendar večino obvladujeva sama. Ponašamo se z različnimi vrstami, od mladega zelja, ohrovta, kolerabe, rdečega radiča, kitajskega zelja do mlade čebule. Naše izročilo se odraža v načinu pridelave, saj poskušamo ohranjati čim več domačih pristopov. To pomeni, da imamo svojo posebno tehnologijo pridelave, ki se je držimo že leta. Tako smo osnovali naše korenine in želimo, da se tradicija prenese tudi na prihodnje rodove.

Na kmetiji ste zelo ponosni na pridelano zelenjavo, med najboljšimi pa prepoznavate vašo mlado čebulo?

Mlada čebula je naš prepoznavni znak, saj smo po njej najbolj poznani širši Sloveniji. Pridelavi te zelenjave namenjamo dva hektarja zemlje, letno pa je pridelamo okoli deset ton. Zelo nas je razveselila tudi teža ene same zrasle čebule, ki je tehtala kar 1,32 kilogramov. Posebno pozornost ji namenjamo od semena do zrelosti, vzgajamo namreč tudi lastne sadike mlade čebule, ki jih vsako leto cepimo proti čebulni muhi. To je koristno pri shrambi čebule, saj povzroča manjše obleganje s strani muh ter vpliva na daljšo obstojnost. Mlado čebulo v fazi zrelosti poberemo na poljih, kjer jo tudi očistimo. Na kmetiji opravimo le še čiščenje z vodo, nakar svež pridelek pospravimo v hladilnico ter z jutranjim prevozom odpeljemo v trgovine SPAR.

Sparovo tržnico s svojimi pridelki bogatite že nekaj let?

S podjetjem SPAR smo skupno pot pričeli pred dvema letoma. Sodelovanje izhaja iz dolgoletne želje po skupnem delu z dobrim kupcem, ki v svojih trgovinah ponuja kakovostno sadje in zelenjavo. Naš trud in trdo delo sta se izplačala, saj nas sedaj povezuje vzajemen in lojalen odnos, ki temelji na medsebojnem spoštovanju.

Nasvet pridelovalca

Kako uporabiti mlado čebulo, da občutimo kar največ njenega okusa?

Mlada čebula je v spomladanskem času izredno cenjeno in odlično živilo, ki zelo dobro deluje na ves organizem. Ravno zaradi njenega nekoliko milejšega okusa nas v želodcu ne peče in ne povzroča težav. Tako jo lahko popečemo na žaru kot prilogo, ki se odlično poda vsem jedem, ali pa jo narežemo na kolobarje in dodamo raznovrstnim solatam. Na tak način lahko malce popestrimo okus in pripravo solate.

Sestavine:

Srednja velika mlada čebula
1 jajce
30 gramov moke
1 žlica smetane za kuhanje
Konica pecilnega praška
Ščepec soli
Ščepec muškatnega oreščka
Olje za cvrenje

Priprava:

Čebulo najprej dobro očistimo, nato pa jo na rezalni deski narežemo na kolobarje, široke približno pol centimetra. Kolobarje nato razdremo na obročke, vendar pazimo, da jih ob tem ne prelomimo. Iz moke, jajca, smetane za kuhanje, soli, muškatnega oreščka in pecilnega praška napravimo tekočo maso, v katero bomo namočili čebulne obročke. Zmes dobro premešamo, da se znebimo grudic, vanjo namočimo narezane kolobarje in jih položimo v vroče olje. Cvremo jih, dokler ne dobijo privlačne zlato rjave barve, nato pa jih položimo na krožnik, obložen s papirnatimi prtički, ki bodo poskrbeli za odstranitev odvečne maščobe. Kot odlično prilogo ali prigrizek lahko ocvrte čebulne obročke postrežemo v kombinaciji z osvežilno tatarsko omako.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?