• kmetija-jarkovic-2016_720x370.jpg

Pridelano v Sloveniji

Kmetija Jarkovič

O svežih in kakovostnih domačih pridelkih

Kmetija Jarkovič leži v vasi Brod v Podbočju na jugovzhodnem delu Krške kotline. Območje je poznano po ugodnih pogojih za pridelavo sadja in zelenjave, predvsem zaradi primernih tal in osončenja. Po besedah glavnega kmetovalca, Igorja Jarkoviča, ti dejavniki pomembno vplivajo na kakovosten pridelek. Kmetija Jarkovič ohranja dolgoletno tradicijo, najbolj poznani pa so po sočnih jagodah, katerim se pridružujejo še stročji fižol, melone, solatnice in številne druge vrste pridelkov.


Stročnice so bile sestavni del prehrane naših prednikov, saj smo jih na slovenski zemlji gojili še preden prihodom fižola v Evropo. Danes Sparovo tržnico bogatite s stročjim fižolom maslenec, ki je del slovenske sortne liste.

Tako je, poleg jagod pri nas odlično uspeva tudi domači stročji fižol, ki z visoko vsebnostjo beljakovin in rudnin krepi naš organizem. Že vrsto let ga pridelujemo z ljubeznijo, zato skušamo tradicionalne načine pridelave dopolnjevati s sodobnimi tehnologijami. Kombinacija starih in novih znanj nam omogoča, da delujemo na naravi prijazen način ter uporabljamo naravna sredstva in mehanizme, ki zmanjšujejo škodljive vplive kmetovanja na okolje. Vsi naši pridelki so vzgojeni po načelih človeku in okolju prijazne pridelave, kar dokazuje tudi pridobljeni certifikat Global G.A.P.

Aromatične jagode slovijo po sočnem okusu in pomlajevalnem učinku, kaj pa je posebnost vašega jagodičevja?

Bili smo med prvimi v Sloveniji, ki smo začeli s tako imenovano tunelsko proizvodnjo jagod, oziroma pridelavo sadja v pokritih površinah. Tako smo vzpostavili boljše pogoje za uspešno rast rastlin in hkrati zmanjšali možnosti za razvoj rastlinskih bolezni. Tovrstni način pridelave zmanjšuje tudi uporabo kemičnih sredstev za zaščito pridelkov, plodovi pa so lepši, in kar je še pomembnejše, tudi bolj kakovostni.


Obstaja morda skrivnost, kako podaljšati obstojnost sadja in zelenjave v domači kuhinji?

Na obstojnost pomembno vpliva čas pobiranja pridelkov, in sicer v polni zrelosti, česar se pri nas vestno držimo. Naslednji korak predstavlja ustrezno skladiščenje na hladnejši temperaturi, dokler pridelka ne prepeljemo v Sparovo tržnico. Kratka pot do domače kuhinje, v kateri pridelke ob visokih temperaturah vedno hranimo na hladnem, zagotavlja tudi večjo vsebnost vitaminov, mineralov in drugih hranljivih snovi, ki se ob daljših transportnih poteh občutno zmanjša. Ravno zato nas tudi veseli dobro sodelovanje s podjetjem SPAR. Skupaj se trudimo, da nudimo svežo, kakovostno in lokalno pridelano hrano.

Nasvet pridelovalca

Stročji fižol po domače

Fižolove stroke po potrebi operemo ter jim odrežemo vrhove s peclji, vendar ne povsem - ravno nasprotno, potegnemo jih po stroku navzdol, saj tako karseda uspešno odstranimo morebitna vlakna. Stroke nato skuhamo v sopari, dokler ne dosežemo primerne mehkobe. Odsvetujemo kuhanje v vodi, ki bi jo nato odlili, saj tako zmanjšamo vsebnost koristnih sestavin, pomembnih za okus in počutje. Lahko pa jih skuhamo v najmanjši možni količini vode, ki jo nato uporabimo skupaj s fižolom.

 

Več na: http://www.jarkovic.si/kmetija

Sestavine:

500 gramov stročjega fižola
500 g telečjega mesa
1 por
1 čebula
1 zelena paprika
100 gramov korenja
100 gramov graha
1,5 dcl suhega belega vina
Šopek svežih zelišč (peteršilj, zelena, origano, šetraj)
Sol
Poper

Priprava:

Čebulo in por najprej drobno nasekljamo ter ju v ponvi popražimo na olivnem olju. Telečje meso narežemo na drobne kocke, ki jih nato prepražimo skupaj s čebulo in porom, dokler ne izpustijo vode. Dodamo stročji fižol, ki smo ga prej dobro očistili in narezali na koščke, na kolobarje narezano korenje, drobno narezano papriko in oluščen grah. Sestavine zalijemo s kozarcem suhega belega vina in jušno osnovo ter kuhamo še nadaljnjih 20 do 30 minut. Na koncu mešanici dodamo še nasekljana sveža zelišča. Jed lahko po potrebi zgostimo z žličko moke, ki jo prej zmešamo z vodo, ali pa jo obogatimo s kislo smetano. Po želji lahko enolončnico dopolnimo še s krompirjem, paradižnikom ali drugo zelenjavo.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?