• kmetija-peter-jarc-2016_720x370-2.jpg

Pridelano v Sloveniji

Kmetija Peter Jarc

Srce, ki bije za domači pridelek

Na kmetiji s starim hišnim imenom Pr' Markcu, ki leži na Gorenjskem, očetje že več kot 60 let prenašajo znanje svojim otrokom. Njen gospodar Peter Jarc se je tako s kmetovanjem spoprijateljil že v zgodnjem otroštvu, z zaključeno kmetijsko šolo pa je pridobil tudi strokovno izobrazbo. Danes z družino uspešno vodi Kmetijo Jarc, kjer njihovi pridelki rastejo z njimi, saj sledijo načelu, da je zelenjava živo bitje, ki potrebuje veliko pozornosti in ustrezne nege.

Pred 30 leti ste delovali v veliko manjšem obsegu, saj ste pridelke dobavljali le v lokalno skupnost. Kolikšen obseg površin obdelujete danes?

Upravljamo s šestimi hektarji zemlje, ki na leto obrodi okoli 110 ton pridelkov. Pridelamo približno 30 ton radiča, 15 ton kitajskega zelja, preostali del pa sestavljajo različne solatnice. Za kmetijo skrbimo družinski člani, v času sezone pa se nam pridružijo še štirje delavci. Pridelava solatnic zahteva vso našo pozornost, nenehno moramo namreč spremljati in zaznavati spremembe, ki lahko škodujejo pridelku. Zelo veliko je odvisno že od temperatur in vremena, ki pa je v zadnjih letih postalo precej nepredvidljivo. Pridelek pobiramo dnevno, na podlagi naročil, in ga svežega dostavljamo na trgovske police.

Poznani ste tudi po pridelovanju kitajskega zelja ali kapusa, ki ga ljudje vse bolj uporabljajo v domači kuhinji. Nam lahko morda zaupate namig, kako podaljšati njegovo obstojnost?

Kitajsko zelje še pred desetletjem ni bilo tako priljubljeno, danes pa ga zasledimo v številnih receptih za pripravo hrane. Čeprav nosi ime zelja, je po strukturi in značilnostih tesneje v sorodu z repo, tudi njegova rast je hitrejša. Sam ga doma hranim kar v garaži, kjer je nekoliko bolj hladno in temno. Zagotovo je pri spravilu pomembno, da kitajsko zelje, preden ga zavijemo v svež papir, dobro osušimo, saj bo tako v hladnem okolju vašega doma zdržalo tudi do zgodnje pomladi. Na splošno pa zanj velja enako kot za ostalo zelenjavo - hraniti ga moramo v hladnem, temnem in nekoliko vlažnem prostoru.

Pohvalite se lahko tudi s pridelavo slovenskega radiča, ki sliši na ime štrucar.

Tako je, radič štrucar je na slovenski zemlji tradicionalno prisoten že vrsto let. Na naši kmetiji so ga pridelovali tako moji starši kot tudi stari starši približno 60 let nazaj. Njegova posebnost je v obstojnosti, saj ga lahko zelo dolgo skladiščimo. Moji stari starši so ga kot svežo zelenjavo uporabljali od pozne jeseni, ko so ga pobirali, pa skoraj do naslednje pomladi.

Nasvet pridelovalca

Štrucar - grenka zakladnica zdravja

Radič je po okusu trpko-grenak, saj vsebuje snov intibin, vendar pa mu ravno to daje zdravilno vrednost, ki blagodejno vpliva na naša prebavila. Vsebuje tudi številne minerale, kot so fosfor, kalij, kalcij, provitamin A, vitamin C. Radič je vrsta solate, ki velja za dobrega spodbujevalca prebave in delovanja jeter, predvsem pa je odlično spomladansko krepčilo.

Sestavine:

1/2 glave radiča štrucar
2 čebuli
1 jabolko
1 žlica olivnega olja
3 žlice kisa
1 čajna žlička medu
1 čajna žlička gorčice
Šopek peteršilja
Sol
Poper

Priprava:

Solatne liste radiča najprej dobro očistimo z vodo, ki jo nato odcedimo, radič pa natrgamo na koščke. Vstavimo jih v globljo posodo za solato, v katero dodamo tudi očiščene in narezane koščke čebule in jabolka. Preliv za okusno solato napravimo iz olivnega olja, kisa, medu, gorčice, soli, popra in nasekljanega peteršilja. Mešanico dobro zmešamo in prelijemo po radiču, čebuli in jabolku. Sestavine dobro premešamo, tako da sočen preliv prevzame vsak košček zelenjave in sadja.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?