• kz_agraria_koper-2016_720x370.jpg

Pridelano v Sloveniji

KZ Agraria Koper

Sočni okusi sonca in morja

Kmetijska zadruga Agraria Koper deluje že več kot 70 let in danes povezuje 140 članov iz vseh obalnih mest, katerih pridelovalne površine se raztezajo od Ankarana do doline Dragonje in zaledja. Na letni ravni skupno proizvedejo več kot 1.500 ton različnih vrst sadja in zelenjave, medtem ko s podjetjem SPAR sodelujejo že od njihovih prvih korakov na slovenskih tleh. O svežih in okusnih pridelkih lokalnih pridelovalcev smo govorili s Patricijo Pirnat, vodjo zadružne proizvodnje.


Tradicijo pridelovanja spodbujate že vrsto let, tudi zato, ker naravne prednosti okolja vašemu sadju in zelenjavi dodajo poseben mediteranski okus.
Sredozemsko podnebje resnično ugodno vpliva na vzgojo rastlin, saj nam pri rasti pomagajo topli sončni žarki in prijeten morski zrak. Izredno težka ilovnato glinasta tla vsebujejo dovolj humusa ter zadržujejo hranila, ki poskrbijo za prepoznaven okus in videz naših dobrot. Tako pridelujemo kar 36 vrst sadja in zelenjave, med katerimi najdemo številne biološko pridelane izdelke. Naša prednost se skriva ravno v klimi, ki nam omogoča celoletno pridelavo svežih pridelkov. Ponašamo se z integrirano, okolju prijazno pridelavo vrtnin, pod našim okriljem pa imamo tudi največjega ekološkega pridelovalca zelenjave v Sloveniji.


Med vašimi najbolj prepoznanimi pridelki je paradižnik, ki je med Slovenci izredno priljubljen. Kaj ga po vašem mnenju odlikuje?
Res je, paradižniku lahko dejansko rečemo naš paradni konj. Težka istrska zemlja mu da najboljši okus, ki je sočen, s pridihom sonca, kar sporoča tudi njegova zapeljiva rdeča barva. Pod lastno blagovno znamko Purissima, ki poimenuje njegovo izvorno lego ter v italijanskem prevodu pomeni čistost, predstavljamo tudi edinstveno vrsto paradižnika na slovenskem trgu. Odlikuje ga izredno dober okus, saj vsebuje veliko sladkorjev ter antioksidanta likopena, in priročno pakiranje v embalaži TO GO! Droben paradižnik vas lahko tako izvrstno nasiti in odžeja tudi med obroki. Ves pridelek, ki ga vzgajamo in negujemo na pokritih površinah, pridelujemo s pomočjo biotičnega varstva, torej naravnih organizmov. Tako ljubiteljem okusne zelenjave in sadja zagotavljamo kakovost, svežino in domačnost.


V Sparovo tržnico že od samega začetka dostavljate svoje pridelke, na kar ste zagotovo ponosni?

Sodelovanje s podjetjem SPAR krojijo le pozitivni vtisi in izkušnje. Skupaj izvrstno delujemo, vzajemen odnos pa že leta in leta gradimo na medsebojnem razumevanju. Najbolj cenimo predvsem njihovo sposobnost prisluhniti slovenskemu zelenjadarju. Zaradi takšnega trgovca, kot je SPAR, menimo, da je mogoče ustvarjati manj presežkov in odmetov pridelkov. Kot njihovi kupci, tudi oni na prvo mesto postavljajo lokalno znanje, vzgojo in pridelavo.

Sestavine:

 • 1 manjša buča
 • 1 majhna čebula
 • 3 jedilne žlice masla
 • 0,5 l mesne juhe
 • ½ čajne žličke mlete kumine
 • 1 strok česna
 • Sol
 • Poper
 • ½ šopka kopra
 • 1 žlica posušenih bučnih pešk
 • 0,2 l smetane
 • Nekaj kapljic bučnega olja

Priprava:

Ne preveč zrelo bučo razrežemo na četrtine, olupimo in z žlico odstranimo bučne peške. Oplodje narežemo na kocke. Čebulo narežemo, v loncu razpustimo 2 jedilni žlici masla in na njem čebulo steklasto popražimo. Bučne kocke kratko popražimo in zalijemo z mesno juho. Začinimo z mleto kumino, zmečkanim česnom, soljo in poprom. Počasi kuhamo 15 do 20 minut, da se bučne kocke zmehčajo. Medtem operemo 1/2 snopiča kopra, ga previdno osušimo in posmukamo vršičke s stebelc. V ponvi segrejemo 1 jedilno žlico masla in na njem popražimo 1 jedilno žlico posušenih bučnih pešk, malo posolimo. Juho v mešalniku dobro zmešamo in dodamo lonček tekoče smetane. Po želji še začinimo. V juho kanemo nekaj kapljic bučnega olja. Juho nalijemo v globoke krožnike in okrasimo s koprovimi vršički in bučnimi peškami.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?