• kz-cerklje_720x370-2.jpg

Pridelano v Sloveniji

KZ Cerklje z.o.o.

KZ Cerklje se nahaja na Gorenjskem in deluje že preko 110 let. Združuje skoraj 100 pridelovalcev raznovrstne zelenjave, med katero je po količini pridelave vodilni krompir. Pridelovalci z Zadrugo sodelujejo že dolga leta, željo po sodelovanju pa izražajo tudi novi pridelovalci iz cele Slovenije. Letno zagotavljajo okrog 2000 ton pridelkov in upajo, da jih bodo še povečali. Posebno poslanstvo zadruga vidi v lokalnem okolju, v katerem se njen pomen kaže zlasti v povezovanju gospodarskih tokov med člani in zadrugo kot organizacijo. Z odkupovanjem kmetijskih pridelkov krepi gospodarsko aktivnost svojih članov in omogoča vključevanje na trg pridelkov tudi manjšim kmetom, prav tako pa je večina zaposlenih iz lokalnega okolja.

 

V okviru KZ Cerklje sodelujemo s številnimi pridelovalci za dobavo različnih pridelkov, med večje pa sodijo:

  • Janez Novak ml. (solata, radič, kitajsko zelje, krompir, endivija)

  • Aleksander Vehovec (solata Gentile, por, ohrovt, krompir)

  • Robert Kadivec (solata, krompir, radič, endivija, cvetača, kislo zelje, sarme, belo zelje)

  • Franc Vidmar (belo in rdeče zelje)

  • Janez Zupan (belo zelje, krompir, kislo zelje)

  • Primož Zupan (solata Gentile, endivija, radič, zelje belo)

  • Klemen Burgar (krompir)

IZJAVA
»Gorenjski kmetje damo zelo veliko na družinsko tradicijo, zato so v pridelavo zelenjave in ostalih poljščin vključene cele družine. Veseli nas, da so potrošniki in trgovci spoznali, da je zelenjava, pridelana na domači zemlji, kakovostnejša in okusnejša zaradi več dejavnikov, kot so kratke poti zelenjave do polic, zahtevnejša zakonodaja in podobno.«

KOTIČEK PRIDELOVALCA
Ker je Gorenjska od nekdaj veljala za krompirjevo deželo, namenjamo kotiček kralju zelenjave – krompirju, ki je bil včasih znan kot hrana revežev, danes pa iz njega v kulinariki izvabljamo simfonije okusov. Da boste tudi sami lahko uživali v receptu naših babic, priporočamo tradicionalni krompirjev kruh. Zanj potrebujete 4 manjše krompirje, sol po okusu, 2 žlici masla, 2 kocki kvasa, pol litra mlačne vode (lahko od kuhanega krompirja) in 60 dag pirine ali druge moke. Pripravimo ga tako, da v posodo vsujemo moko, naredimo prostor za pretlačen krompir z maslom, dodamo kvasni pripravek (kvas, voda, sladkor in ščepec moke). Vse skupaj dobro pregnetemo in pustimo 2-krat vzhajati. Nato oblikujemo kruh po želji in pečemo na 170 stopinjah od 45 minut do ene ure v pečici, še boljše pa v razbeljeni krušni peči. Ko oblikujemo kruh, ga postavimo vzhajati na posodi, ki jo prej posujemo s polento, da se ne prime pekača. Preden gre v pečico ali peč, naredimo še križ z nožem – tako kot so nekoč delale naše babice (avtor recepta: Marija Uršič, pripravila: Marija Mehle).

Več >>

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?