• kz-dobrunje-2016_720x370.jpg

Pridelano v Sloveniji

KZ Dobrunje

O zelju, poznanem že stoletje

Kmetijska zadruga Dobrunje, ki ima svoj sedež v osrčju Slovenije, združuje 50 pridelovalcev sadja in zelenjave iz osrednje Slovenije, Gorenjske in Dolenjske. S kombinacijo tradicionalnih kmetijskih in modernih načinov pridelave vseskozi ostajajo zvesti nasvetom svojih očetov in dedov. Eden izmed največjih članov in dobaviteljev kmetijske zadruge Dobrunje, Jože Janež, nam je zaupal svoje izkušnje, poglede in ljubezen do zemlje in njenih plodov.

Pridelovalci iz Kmetijske zadruge Dobrunje Sparovo tržnico bogatijo z raznovrstno in kakovostno pridelano zelenjavo in sadjem.

V Kmetijski zadrugi je združeno veliko število pridelovalcev, zato so naše obdelovalne površine precej velike in merijo približno 300 hektarjev. Sam obdelujem približno 30 hektarjev njiv ter na letni ravni pridelam približno 500 ton različne zelenjave, od tega pa je večina pridelkov namenjena prodaji v Sparovi tržnici. V Kmetijski zadrugi Dobrunje smo tudi prvi pričeli s pridelavo hokaido buč v Sloveniji, na kar smo še posebej ponosni. Slastne buče, ki jih lahko pripravimo na vrsto načinov, nas v jesenskem času vedno znova razveseljujejo s sladkastim okusom in žarečo oranžno barvo.

V zgodovino kašeljskega območja sodi zelje, ki je bilo v svetovni literaturi prvič omenjeno že pred letom 1900. Danes ga, poleg številnih drugih vrst, pridelujete tudi vi?

Tako je, zelje je zelo zdravo, saj deluje kot naravno sredstvo za čiščenje organizma. Pri nas ga prodajamo v sveži in kisani obliki, pri čemer je proces kisanja odvisen od navodil vsakega pridelovalca. Že odkar pomnim se poslužujemo naše posebne hišne recepture, katero smo do sedaj tudi uspešno ohranili kot skrivnost, z njeno pomočjo pa jamčimo kakovost in okus. Kisanje zelja sodi v tradicijo naših krajev, s čimer se seveda radi pohvalimo. Poleg zelja pridelujemo tudi rdečo peso, kolerabo, črno redkev, krompir in zeleno. Slednja že od nekdaj slavi kot odličen vir zdravja, k tej misli pa dodajam še domači rek, ki pravi, da brez nedeljske juhe ni kosila, brez zelene pa ni niti tradicionalne slovenske juhe.

S podjetjem Spar imate skorajda skupne korenine?

Lahko bi tako rekli, saj skupaj delujemo že od samih začetkov na naših tleh. Bili smo namreč eden izmed prvih pridelovalcev, ki jih je Spar Slovenija povabil k sodelovanju. Danes torej snujemo že več kot 25-letno skupno pot, ki se je v tem času tudi močno razširila. Zelo dobro pomnim, da je pred leti med obiskom podjetja Spar Slovenije njihov tuji predstavnik poudaril: »Gospodje, jaz vam svetujem, da za zelenjavo domačih kmetov plačate tudi par centov več, saj je to nacionalna oziroma lokalno pridelana hrana.« Moram priznati, da sem bil in še vedno sem zelo ponosen in vesel, da sodelujemo s takim trgovcem, ki resnično ceni in spoštuje domačo pridelavo in kakovost.

Sestavine:

1 liter zelnice (zeljni sok)
200 gramov kislega zelja
200 gramov prekajenega mesa
1 klobasa
100 gramov čebule
10 gramov moke
20 gramov masti ali olja
1 rdeča paprika

Priprava:

Kislo zelje drobno narežemo in kuhamo v zelnici, skupaj z mesom ali klobaso. V kolikor je zelje prekislo, ga lahko pred uporabo tudi dobro operemo. Na maščobi svetlo zarumenimo moko, dodamo zelo drobno sesekljano čebulo in počakamo, da porumeni, nato dodamo rdečo papriko ter vse skupaj stresemo v kuhano zelje. Naša zeljnata juha naj vre še nadaljnjih par minut. Meso ali klobaso nato narežemo na majhne koščke in jih stresemo v juho, ki jo nato ob občasnem mešanju kuhamo še okoli 30 minut. Naj vam tekne!

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?