• kz-krka-2016_720x370.jpg

Pridelano v Sloveniji

KZ Krka – Kmetija Turk

O dobrotah z bližnje kmetije

Na dolenjskih gričih Kmetijska zadruga Krka povezuje 16 lokalnih pridelovalcev sadja in zelenjave iz Bele Krajine in Dolenjske. Z več kot 75-letno zgodovino danes velja za največjega slovenskega ponudnika integrirano pridelane zelenjave z zaščitnim znakom »integrirani«. Mednje sodi tudi družinska kmetija Turk, ki med prvimi v Sloveniji na trgovske police dostavlja mladi krompir. O njegovi pridelavi ter drugih vrstah zelenjave smo se pogovarjali z mladim lastnikom, Alešem Turkom.

Začetek zgodbe o kmetiji Turk sega okoli 25 let nazaj. Vaša prvotna dejavnost je bila živinoreja, z leti pa ste vaše poslanstvo preusmerili v pridelavo zelenjave. Kaj je botrovalo tej odločitvi?

Smo družinska kmetija, ki se je do sedaj uspešno prenašala iz roda v rod. V svojih začetkih smo bili res usmerjeni v vzrejo živine, vendar pa sta starša zaradi izjemne ljubezni in želje po znanju in pridelovanju zelenjave sčasoma prešla na vrtnarjenje. Prvi koraki so obsegali vzgojo lastnih sadik paprike in solate, tekom let pa smo pridelavo razširili in vanjo vključili še paradižnik, kumare, čebulo, zelje, jagodičevje, lubenice in melone.

Vaše vodilo je biti okolju prijazni, zato tudi uvajate biotično varstvo in opraševanje rastlin s čmrlji.

Biotično varstvo poimenuje način varstva pridelovanja, pri katerem s pomočjo naravnih organizmov varujemo naše rastline pred škodljivci. Naš sistem tako ohranjamo naravi neškodljiv in hkrati poskrbimo za uspevanje pridelkov. Čmrlji pa nam pomagajo pri rasti paradižnikov, ob njihovem cvetenju namreč v rastlinjak vnesemo panje s čmrlji, ki nato poskrbijo za oprašitev cvetov. Naj poudarim, da čmrlji ne bi zmogli opraviti svojega dela, če bi bile v našem sistemu prisotne škodljive kemijske snovi. Tudi to dokazuje okolju prijazno delovanje in razkriva skrivnost lepe in okrogle oblike naših plodov.

 

Vaši pridelki pa sodijo tudi pod blagovno znamko Dobrote s kmetije.

Tako je, blagovna znamka Dobrote s kmetije označuje kakovostne izdelke slovenskega porekla, okus in podoba pridelanega pa zadovoljita še tako zahtevnega kupca. Sadje in zelenjava je pridelano v slovenskih sadovnjakih in poljih na naravi prijazen in integriran način. Skupen cilj je predstaviti zaupanja vredno ime, ki zagotavlja kakovostne izdelke s pridihom nostalgije po dobrih starih časih.

Več o KZ Krka >>

Sestavine:

4 velike rumene paprike
400 gramov paradižnika
1 čebula
1 bučka
150 gramov očiščenih jurčkov
1 žlica paradižnikovega pireja
parmezan
2 žlici olja
1 strok česna
šopek sveže bazilike
sol in črni poper

Priprava:

Zelenjavo in jurčke na drobno narežemo. V ponvi na olju med mešanjem prepražimo sesekljano čebulo, bučko, jurčke in česen. Mešanici zelenjave primešamo paradižnik in paradižnikov pire ter kuhamo 10 do 15 minut, dokler ne dosežemo primerne gostote. Po okusu dodamo sol, poper in sesekljano baziliko ter ponovno premešamo. Paprike razpolovimo, očistimo in poparimo v vreli vodi, nato pa jih napolnimo z nadevom in postavimo v pečico za 20 minut pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Paprike nato potrosimo z naribanim parmezanom ter pečemo še nadaljnjih 5 do 10 minut.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?