• kz-ptuj_720x370-1.jpg

Pridelano v Sloveniji

KZ Ptuj z.o.o.

O ostrini domače čebule s ptujskega podeželja

Kmetijska zadruga Ptuj uspešno povezuje kmete in njihovo proizvodnjo že več kot 115 let. Zelenjavo, ki jo dobavljajo v Sparovo tržnico odkupujejo pri več kot 40 pridelovalcih iz območja Dravskega in Ptujskega polja ter Ormoža. Med največjimi pridelovalci je Kmetija Rižnar, ki na svoji domači, a sodobno opremljeni kmetiji prideluje čebulo, rdečo peso in raznovrstna žita. O strokovnem pristopu in strasti do kmetovanja smo se pogovarjali z njenim lastnikom Robertom Rižnarjem.

Že leta ste zadovoljni član Kmetijske zadruge Ptuj, kakšne pa so prednosti tovrstnega povezovanja?

Sodelovanje s Kmetijsko zadrugo Ptuj prinaša več možnosti za razvoj in strokovno rast pridelovalcev. Odnos temelji na medsebojni pomoči, namenjen pa je pospeševanju kmetijske stroke in gospodarskih koristi njenih članov. Skupaj uspešno ustvarjamo kakovostno in celovito ponudbo, na letni ravni od pridelovalcev kmetijska zadruga namreč odkupi kar 2.600 ton krompirja in zelenjave.

Vaše obdelovalne površine obsegajo 35 hektarjev, sami pa jih obdelujete že od svojih otroških dni?

Res je, naša kmetija je že od samega začetka družinski posel, saj se je od starega očeta prenesla na mojega očeta, danes pa jo vodim jaz. Pravzaprav se niti ne spominjam dobro, kako daleč nazaj segajo naše korenine, lahko pa rečem, da je moj ded že v času prve svetovne vojne pričel s kmetovanjem. Na skupno tradicijo smo zelo ponosni, saj s poštenim delom na letni ravni pridelamo okoli 200 ton čebule, v enaki meri pa tudi rdeče pese.

Sparova tržnica je preskrbljena z vašo okusno čebulo in rdečo peso. Nam lahko zaupate trik podaljšanja njune obstojnosti v domači kuhinji?

Rdeča pesa je dokaj občutljiva vrsta zelenjave, zato priporočam takojšnjo uporabo in odsvetujem predolgo shranjevanje. To pomeni, da je tudi mi ne skladiščimo, ampak iz njive napotimo neposredno v nadaljnjo obdelavo in nato na domače krožnike. Pri spravilu čebule pa moramo poskrbeti za kakovostno in hladno shrambo, saj jo boste lahko na tovrsten način uporabljali še dolgo časa.

Sestavine:

40 dag čebule
1 žlica masla
1 liter jušne osnove
sol in poper
1 dl belega suhega vina
par rezin belega kruha
10 dag naribanega sira

Priprava:

Čebulo narežemo na kolobarje in jih prepražimo na maslu, dokler ne posteklenijo. Zalijemo jih z juho ali vodo, v kateri smo raztopili jušno kocko, ter po okusu solimo in popramo. Nadaljujemo s kuho na šibkem ognju, dokler se čebula skorajda ne raztopi. V kolikor naša osnova ni dovolj gosta, ji dodamo še sveže olupljen in nariban krompir ter počakamo, da se skuha. Ob koncu okus zaokrožimo s kozarcem belega suhega vina, nato pa juho porazdelimo v posamezne kozice. Na gosto tekočino položimo kruhove kocke, ki smo jih pred tem popražili na maslu, nanje pa stresemo nariban sir. Vse skupaj postavimo v pečico in še nekaj minut pečemo. Za preprostejšo pripravo pa lahko postrežemo juho, kateri dodamo sveže pečene kruhove kocke, ki smo jih potresli z naribanim sirom. Dober tek!

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?