• meja-sentjur-jabolka-2016_720x370.jpg

Pridelano v Sloveniji

Meja Šentjur

Stara slovenska sorta carskega okusa

Na slovenski zemlji pridelovalci že vrsto let negujejo sadno drevje, ki obrodi sočne plodove raznovrstnih okusov. Med vodilne zagotovo sodijo jabolka vseh vrst, katere že od samega začetka v letu 1989 prideluje tudi podjetje Meja Šentjur. Zgodovinska tradicija pridelave jabolk v Šentjurju sega že v prejšnje stoletje - temu s pridelavo stare slovenske sorte Carjevič, po besedah gospoda Andreja Ocepka, vodje komerciale, ostajajo zvesti tudi v Meja Šentjur.

Okus in videz jabolk pogojuje nega in zemlja, na kateri zraste plod. V čem se skriva posebnost Šentjurske lege in vaših nasadov?

Sorte jabolk v nasadih razvrščamo glede na njihove potrebe, določene potrebujejo prepih vetra, druge ne, pomembno pa na pridelek vpliva tudi osojna ali prisojna lega. V Meji Šentjur smo prepričani, da se skrivnost nahaja v naših tleh, sestava tal namreč vsem vrstam jabolk daje drugačen priokus, zaradi katerega se kupci vedno znova odločajo za naše sadove. Na končni rezultat pa vpliva več kot samo zemlja in vremenske razmere; prvi korak zahteva izbiro pravih sadik, katere definiramo na podlagi vrhunske kakovosti, referenc in sorodnih izkušenj s sadikami in pridelki. Enak kriterij velja za gnojila in zaščitna sredstva, ki morajo biti prav tako okolju prijazna. O naši odgovornosti in dobri kmetijski praksi priča tudi pridobljeni certifikat Global G.A.P., mednarodno priznan niz standardov namenjen varovanju narave, živali in posameznikov, vključenih v proces pridelave.Jabolka v sadovnjakih ročno obirate in potem v skladišču tudi prebirate. Koliko vrst gojite in kako jih pravilno hranimo, ko prispejo v domačo kuhinjo?

V Meji Šentjur združuje moči 50 zaposlenih, katerim se v času obiranja jabolk pridružijo še sezonski delavci, ki skupno skrbijo za 68 hektarjev pridelovalnih površin. V naših sadovnjakih gojimo več vrst - idared, zlati delišes, carjevič, jonagold, fuji in gala. V Sloveniji smo tudi edini pridelovalci rdeče zelenih jabolk mairac, klubske sorte, ki izhaja iz Švice. Obstojnost jabolka je odvisna od vrste, nekatere namreč na kuhinjski mizi zorijo hitreje kot ostale. Na splošno lahko trdimo, da jabolka, ki jih na prodajnih policah najdemo pozno jeseni, v zimskem, pomladanskem času ali zgodaj poleti prihajajo iz hladilnice, zato jih doma hranimo v podobnih pogojih, na hladnem.

Stara slovenska sorta Carjevič se je prvič pojavila okoli leta 1870 na Štajerskem, danes pa jo pridelujete tudi vi. Po čem slovijo jabolka carskega okusa?

S pridelavo jabolk Carjevič, stare slovenske sorte, smo začeli pred štirimi leti, saj tako kot naši kupci verjamemo v slovensko poreklo in tradicijo. Sodi med odpornejše sadno drevje, zato njen sadež užitno dozori že na drevesu in ne potrebuje kasnejšega dozorevanja. Jabolka srednje velikosti so prijetnega videza in tudi primerna za ozimnico, saj v kleti zdržijo kar nekaj mesecev. Plodovi imajo gladko svetlo rumeno kožo v kombinaciji z rdečimi odtenki, medtem ko je meso v notranjosti sočno in po okusu sladko kislo.

Sestavine:
450 gramov mandljev,
100 gramov dateljnov
70 gramov rozin
3 srednje velika jabolka

Priprava:
Mandlje in dateljne namočimo v vodi in pustimo počivati nekaj ur. Po nekaj urah jih v mešalniku zmeljemo, dokler ne dobimo goste sočne mase. Za doseganje prave teksture ji lahko dodajamo nekaj meric vode, v kateri smo namakali sadje. Testo nato položimo na peki papir in ga razvaljamo na primerno debelino za zavitek. Sadni nadev pripravimo iz naribanih jabolk, katerim dodamo še rozine (po želji jih lahko prej tudi namočite). Mešanico nato s pomočjo žlice razdelimo po vsej površini testa, ki ga zavijemo v zavitek in postavimo na hladno. Sladica je okusna, sveža in zdrava, za še bolj slastno kombinacijo pa lahko napravite gost smoothie napitek iz manga in avokada, ki ga nato prelijete po pripravljenem zavitku.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?