• kmetija-studen-2016_720x370-1.jpg

Pridelano v Sloveniji

Kmetija Studen

Korenine, stare več kot stoletje

Pod vznožjem Krvavca, na ravnini ob robu Kranjskega polja leži kmetija Studen, ki že več generacij prehaja v roke družinskim članom. Pridne roke in ljubezen do zemlje pripomorejo k uspešni pridelavi zelenjave in poljščin na več kot 30 hektarjih obdelovalnih površin. O pridelavi več vrst  zelenjave, od korenja, zelja, solate, kolerabe do zelene, kot tudi peteršilja in različnih vrstah krompirja smo se pogovarjali z gospodarjem Romanom Studnom.

Kmetija Studen leži na nadmorski višini 370 metrov, vaša lega pomembno prispeva k uspevanju in lastnostim vaših pridelkov.

Vsekakor želimo čim bolje izkoristiti naravno lego, saj smo na območju visokih padavin, zemlja pa je ilovnata, nepropustna in dobro zadržuje vlago, kar pomaga pri sprotnem naravnem namakanju pridelka. Naravne danosti imajo tako pozitivne posledice, ki se občutno poznajo na okusu skrbno vzgojene zelenjave. Naša pridelava je integrirana in okolju prijazna, kar dokazuje tudi pridobljeni certifikat. Sledimo načelom dobre kmetijske prakse, predvsem pa skušamo ohranjati tradicijo v kombinaciji s sodobnimi kmetijskimi prijemi.

Kifeljčar je pravzaprav vrsta krompirja z imenom Kresnik, ki spada med tradicionalne slovenske sorte. Z njegovo pridelavo pa se ponašate tudi vi?

Res je, mladi krompir kifeljčar je med prvimi v Sloveniji, ki zasede trgovske police. Ta avtohtona slovenska sorta krompirja je prisotna in s strani kmetijskega inštituta pri nas potrjena že od leta 1989, mi pa ga pridelujemo šele nekaj let. Slovenci ga cenimo, saj je izredno kakovosten in okusen krompir, ki nas razvaja v spomladanskem času. Takšnega, kot ga poznamo mi, pa najdemo samo pri nas. V tujini sicer poznamo podobne sorte, ki pa so bolj rumenih odtenkov. Kifeljčar sodi med nekoliko bolj občutljive vrste krompirja, tako da veliko pozornosti namenjamo njegovem spravilu. Tako kot pri vsej zelenjavi, je tudi pri mladem krompirju pomembno, da ga shranjujemo v temnem, hladnem in bolj vlažnem prostoru.

Sestavine:

1,2 kilograma mladega krompirja kifeljčar
3 stroki mladega česna
šop mladega peteršilja
2 mladi čebuli
olje (priporočamo svinjsko mast)
sol

Mladi krompir najprej operemo in očistimo ter mu po želji postrgamo kožico. Pekač naoljimo oziroma namastimo in na njem razporedimo pripravljen mladi krompir, ki smo ga pred tem tudi nekoliko prerezali (odvisno od debeline in velikosti krompirja). Nato ga posolimo in potrosimo z nasekljanim peteršiljem, drobno narezanim mladim česnom in čebulo ter vse skupaj malce premešamo. Pekač postavimo v pečico, ki smo jo prej ogreli na 180 do 200 stopinj Celzija in pustimo peči malo več kot eno uro. Med pečenjem nekajkrat premešamo, da čebula in česen ne potemnita ali se pretirano zapečeta. Pa dober tek!

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?