• sampinjoni-smuk_720x370-1.jpg

Slovenija, moja dežela

Pridelano v Sloveniji

Šampinjoni Smuk d.o.o.

So družinsko podjetje iz Bevk na Ljubljanskem barju, ki se ukvarja s pridelavo gob za slovenski trg in mesečno pridela približno 30.000 kilogramov šampinjonov. Začetki segajo v leto 1991, ko so se z gojenjem začeli ukvarjati bolj za hobi. V nekaj letih so na 1800 kvadratnih metrih ustvarili gospodarsko poslopje in zgradili hale, prilagojene za gojenje šampinjonov. Te so klimatizirane, računalniško vodene, polnjenje, praznjenje in mešanje komposta pa je strojno. Z današnjo opremo tako letno pridelajo okvirno 360 ton šampinjonov. Pobirajo jih dnevno, tako da so gobe vedno sveže.

IZJAVA
»Zanimivo je, da gobe vsebujejo enako količino antioksidantov kot zelenjava, pri čemer so raziskovalci merili antioksidacijske zmogljivosti različnih vrst gob, kot so šampinjoni, gobe šitaki in bukov ostrigar. Ugotovili so, da je njihova zmogljivost večja kot pri paradižniku, zeleni papriki, bučkah, korenju, buči in stročjem fižolu.«

KOTIČEK PRIDELOVALCA
Običajne gobe imajo večjo antioksidacijsko moč kot eksotične šitaki gobe. Z rednim uživanjem tako šampinjonov kot drugih vrst gob v kombinaciji z različno zelenjavo boste v telo vnesli dovolj antioksidantov, ki ugodno vplivajo na zdravje in upočasnjujejo staranje. Za zdrav obrok priporočamo pripravo šampinjonov z beluši. Beluše tanko olupite, skuhajte v vreli vodi in skupaj s ščepcem sladkorja kuhajte približno 30 minut. Odcedite jih in jih zložite v servirno skledo. Šampinjone očistite, blanširajte 5 minut v slanem kropu, odcedite in pogrejte na maslu, rahlo solite. Dodajte jih k belušem in potresite s peteršiljem. Drobtine rjavo popražite v preostali maščobi, potresite po beluših in obložite s trdo kuhanimi jajci. Kot prilogo ponudite hamburško prekajeno meso in slan krompir, tanke palačinke ali različne solate.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?