• viktor_zampa-2_720x370.jpg

Vzrejeno v Sloveniji

Rejec prašičev

Žampa Viktor

»Služba je enostavno preživetje. Na kmetiji pa je drugače. Tu vedno potrebuješ zalogo.«

Viktor se je s svojo življenjsko sopotnico delu z živino v celoti predal po stečaju podjetja. Na kmetiji Žampa, ki je bila poprej v lasti njegovega dedka, sedaj obdeluje 14 hektarjev zemlje za vzrejo prašičev, ki je v njihovi vasi najbolj razširjena dejavnost. Pretekla izkušnja mu daje lažjo primerjavo med tradicionalnim pojmovanjem službe in delom na kmetiji. Sam največjo razliko med njima vidi predvsem v tem, da je uspeh kmetije odvisen od številnih nepredvidljivih dejavnikov, zato mora kmet delo načrtovati veliko vnaprej, predvsem pa se pravočasno pripraviti za vse možne scenarije, torej tudi tiste manj prijetne.

Kar navdušuje, je tudi dejstvo, da med njihovimi sovaščani ni najti zavisti. Brez težav so skupaj zbrali sredstva in z njimi zgradili pet tonsko tehtnico za potrebe širjenja njihovega poslovanja. Žampovi so se obenem povezali tudi s sosedovimi Matjašiči. Med seboj si tako velikokrat priskočijo na pomoč in vzajemno poskrbijo za sosednjo kmetijo, da si lahko njeni člani privoščijo dopust. Družini si hkrati pomagata tudi z izmenično pripravo skupnih obrokov. To zagotovo dokazuje, da se v Hajdini dobro zavedajo, da je v slogi moč!

 

  • viktor_zampa_galerija_720x370.jpg

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?