• jeruzalem-sat-720x370-4.jpg

Zgodbe naših dobaviteljev

Predstavi se naš dobavitelj Jeruzalem SAT

Bučno olje kot eliksir mladosti

Nastanek podjetja Jeruzalem SAT sega v povojna leta. Še veliko pred tem so se kmetje na tem področju ob hladnih zimskih večerih zbirali na domovih in čas koristno preživljali ob luščenju bučnih semen. Stiskanje olja iz bučnih semen je tako včasih pomenilo pravi družinski praznik, zato se ga je prijelo ime ´oljevo´. O tradiciji ter bučnem olju in njegovih blagodejnih učinkih smo govorili s predstavnico podjetja Dragico Florjanič.

Pridelava bučnega olja je v tem koncu Slovenije tradicija že dobrih 110 let.
Tukaj imamo reko Trnavo in ob njej je bilo nekoč pet mlinov. Na enem izmed njih je nastala tudi naša oljarna. Ponosni smo lahko, da živimo v tako krasnih krajih. Imamo namreč srečo, da je pri nas največ sončnih dni v letu, ki nam dajejo najboljše surovine za pridelavo olja. Jeruzalem SAT ima tudi enoto, ki se ukvarja s poljedelstvom, tako da 80 odstotkov surovin pridelamo sami. Ostale surovine odkupimo od naših dobaviteljev – kmetov.

Med drugim vas odlikuje zvestoba tradiciji.

Ohranili smo tradicionalno predelavo bučnih semen, le da smo jo prilagodili sodobnemu času. Tako bučnice, ki jih pridelamo, tudi sami hranimo, zračimo in pregledujemo. S tem ohranjamo nadzor in pregled nad kakovostjo surovine. Naše 100-odstotno naravno bučno olje se tako danes uvršča v najvišji kakovostni razred in med slovenska živila z geografsko označbo, katerih znak je lastovka. Leta 2012 smo pridobili tudi evropski znak za kakovost.

Za bučno olje pravijo, da je eliksir mladosti.

To ime si je prislužilo zato, ker vsebuje kar devet od sedemnajstih za telo pomembnih mineralov. Nekateri med njimi so zaslužni za zdrav videz kože, zato so ljudje stvari nekoliko posplošili in prijelo se ga je ime´eliksir mladosti´. A vsako pretiravnje škodi, zato je pomembno, da vse, kar pridelamo, uživamo v za zdravje blagodejnih količinah.

Vaše bučno olje se prodaja tudi pod Sparovo blagovno znamko.

To sodelovanje nam je še posebej v veselje in naše olje pod Sparovo blagovno znamko je enake kakovosti kot tisto, ki ga prodajamo pod imenom Jeruzalem. Tako dobro sodelovanje si želimo tudi v bodoče. Veste, dobrega partnerja in kupca je dandanes težko najti.

Bučni šarkelj po receptu Jeruzalema SAT

Sestavine:
250 g sladkorja
240 g moke
1 dl vode
0,5 dl bučnega olja
4 jajca
1/2 pecilnega praška
narezane bučnice
rozine
Priprava:
Rumenjakom dodamo 125 g sladkorja, vodo in bučno olje ter
vse skupaj penasto umešamo. Nato dodamo moko s pecilnim praškom,
rozinami in narezanimi bučnicami. Na koncu primešamo trd sneg iz beljakov,
ki smo mu dodali preostali sladkor. Pripravljeno testo damo v dobro namaščen
model za šarkelj in pečemo približno eno uro pri 180 °C.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?