• mlekarna-planika-720x370-3.jpg

Zgodbe naših dobaviteljev

Predstavi se naš dobavitelj Mlekarna Planika

Energija neokrnjene narave

Izdelki Mlekarne Planika prihajajo iz tistega dela Slovenije, kjer je zrak poln življenjske energije, narava pa je pravljično lepa in razkošna. Izdelani so izključno iz mleka, pridelanega na hribovitih območjih občin Tolmin, Kobarid in Bovec, kjer se v poletnih mesecih živina pase, pozimi pa jo rejci krmijo s kakovostno krmo. Gospe Anki Lipušček, direktorici podjetja, smo o tradicionalni pripravi izdelkov mlekarne postavili nekaj vprašanj.

Se je na področju Posočja mleko že od nekdaj predelovalo v sir?

Tukaj je od nekdaj glavna dejavnost živinoreja. Do Kobarida in malo naprej so se od nekdaj pasle krave, naprej na Bovškem in v Trenti pa so se pasle koze in ovce. Tako so se že stoletja nazaj naučili pripravljati sire.

To je lepo prikazano tudi v vašem sirarsko-planšarskem muzeju.

Skupaj s Tolminskim muzejem smo postavili zgodovinsko-etnološko zbirko Od Planine do Planike, kjer je predstavljena dediščina planinskega pašništva in sirarstva, na osnovi katere je nastala današnja Mlekarna Planika. Obiskovalce med drugim najbolj navduši lesena kravica, ki jo lahko pomolzejo. Za najavljene skupine organiziramo tudi prikaz sirjenja in izdelave masla. Delo na planinah in v mlekarni pa obiskovalcem približamo z ogledom filma, ki ga prikazujemo v muzeju.

Vaši izdeki imajo svojevrsten okus, ki jih loči od ostalih na trgu. Kaj je skrivnost tega?

Veste, že pri okusu mleka ali pri barvi samega masla se pozna, kako je bila žival krmljena. Način vzreje je tukaj ključen. Živali iz visokogorskih predelov našega odkupnega področja se v poletnih mesecih pasejo zunaj, pozimi pa jih rejci krmijo s kakovostno krmo. Izredno pomembna pa je tudi predelava v sami mlekarni, saj mleka ne homogeniziramo.

Proizvodnja sirov še zmeraj poteka na tradicionalen način?

Želeli smo uporabiti znanje naših prednikov in ga seveda prilagoditi proizvodnji večjih količin izdelkov. Pri nas tako še danes mleka ne homogeniziramo in ga čim manj obdelamo, ker želimo, da je čim bolj naravno. Sirimo pa tako, kot so to počeli naši dedki in babice. Naši siri zorijo na lesenih policah, kjer se jih obrača, pere s toplo vodo. Od nekdaj sirom ničesar ne dodajamo in ničesar ne odvzemamo.

Tradicionalna tolminska ´krompirjeva frika´

Sestavine:
1 kg krompirja
1/2 kg sira Tolminc
(ali sira Kober ali Planika)
svinjska mast ali olje za pečenje
slanina za okus
Priprava:
Krompir olupimo, narežemo na lističe ter spečemo na svinjski
masti in slanini. Pokrijemo ga, da se bolje duši. Ko je mehek,
dodamo sir in narahlo zapečemo.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?