• meja-sentjur-720x370-2.jpg

Zgodbe naših dobaviteljev

Predstavi se naš dobavitelj Meja Šentjur

Kaj je bilo prej, kokoš ali jajce?

Kmetijsko podjetje Meja Šentjur, d. d., je leta 1989 nastalo iz nekdanjega Kmetijskega kombinata Šentjur. Danes kot eno največjih kmetijskih podjetij v Sloveniji ostaja zvesto svoji tradiciji na področju proizvodnje konzumnih jajc in sadja. Vsem dobro znana je tudi kot človeštvo stara dilema o kokoški in jajcu. Tudi o tem smo se pogovarjali z gospodom Andrejem Ocepkom, vodjem komerciale.

Ali sploh obstaja odgovor na vprašanje, kaj je bilo prej: kokoš ali jajce?

Zgodovina te dileme še ni uspešno razrešila, nas pa uči, da so naši predniki domače živali dobili šele z udomačitvijo divjih. To velja tudi za kokoši, ki so glavni ´krivec´ za jajca. Moj odgovor na to vprašanje pa je vedno: ˝Najprej je bil Chuck Norris (smeh).˝

Kaj pa je posebnost vaše pridelave jajc?

Edini v Sloveniji pridelujemo jajca na vse štiri načine reje, ki so prepoznani v Evropski uniji. Jajca iz baterijske reje so od kokoši v kletkah; če damo kokoši iz kletk na tla, pa pridemo do hlevske reje. Ko slednjo obogatimo s prostim gibanjem kokoši na pašniku, gre za prosto rejo, ekološka reja pa pomeni, da redimo bio kokoši, ki dobivajo le biološko krmo. Smo tudi prejemniki certifikata agroVet. Gre za standard, ki sega od porekla jajc kokoši v hlevski reji do prodajne police. Ta certifikat zagovarja dobro počutje kokoši in ga podpirajo organizacije za dobro počutje in zaščito živali.

Vsako leto je drugi petek v oktobru svetovni dan jajca, ki ga praznujete tudi vi.

S tem smo začeli predvsem zato, ker se nam je zdelo sila zanimivo. Ta dan izkoristimo za to, da povemo, da jajca niso prav nič slaba za zdravje. Ravno obratno. Jajce je izjemno zaokroženo živilo, saj vsebuje več kot 80 hranilnih snovi in mineralov, potrebnih za človeški organizem. Seveda pa z nobeno hrano ne gre pretiravati!

Sodelujete z veliko rejci, podjetji?

Imamo kooperacijsko proizvodnjo, ki temelji na sodelovanju pri sami prodaji, pri nakupu opreme, hrane in kokoši. Seveda pa ogromno naredimo sami. S Sparom sodelujemo že skoraj deset let. V tem času smo zbrali tudi veliko simpatičnih anekdot, povezanih z jajci in asociacijami nanje. ˝Ste vi tisti gospod z jajci?˝ in podobna vprašanja so zmeraj sila zabavna in poskrbijo za veliko smeha.

Piščančje kroglice z jajci po receptu Meje Šentjur

Sestavine za 4 osebe:
8 kuhanih jajc
600 g belega piščančjega mesa
1 jajce
3 rezine starega kruha
žlička mlete paprike
manjša čebula
ščepec česna v prahu
sol in poper po okusu
Za paniranje:
3 jajca s pašnika
200 g drobtin
150 g moke
Priprava:
Meso zmeljemo. Kruh navlažimo z vodo, odcedimo in nadrobimo.
Čebulo očistimo in na drobno nasekljamo. V skledi zmešamo mleto meso,
jajce, nadrobljen kruh, čebulo in česen, mleto papriko ter začinimo.
Dobro premešamo, da dobimo enotno zmes. Iz zmesi oblikujemo kroglice
s premerom 5 cm. V sredino vsake kroglice damo olupljeno kuhano jajce
in ga obložimo z mesom. Nadevane kroglice povaljamo v moki, razžvrkljanih
jajcih in drobtinah. Ocvremo jih v olju, da se zapečejo. Ocvrte kroglice
postrežemo z majonezo.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?