• hmezad-hram-720x370-1.jpg

Zgodbe naših dobaviteljev

Predstavi se naš dobavitelj Hmezad Hram

O zdravilnem jabolku

Kmetijska dejavnost podjetja Hmezad Hram s Kozjanskega ima že dolgo zgodovino, v današnji obliki pa deluje od leta 2001. Ponaša se z bogatimi izkušnjami in znanjem, ki ga neprestano dopolnjuje, saj budno spremlja nove trende. Dejavnost podjetja, ki še vedno temelji na tradicionalnih prijemih, je izjemno raznolika. V kooperacijski reji pridelujejo jajca, na lastnih površinah pa gojijo poljščine in sadje, med katerimi še posebej slovijo jabolka. Prav o jabolkih, ki veljajo za eno najbolj dostopnih in hkrati najbolj zdravih vrst sadja, smo se pogovarjali z vodjo proizvodnje Markom Amonom.

Koliko jabolk na leto prodate in katere sorte gojite?

Imamo 42 hektarjev površin, ki se delijo na sadjarsko in poljedelsko proizvodnjo. Na leto prodamo od 800 do 1000 ton jabolk. Trenutno so v naših sadovnjakih sorte zlati delišes, jonagold, idared, mutsu in gala. Imamo tudi novo sorto jabolk, poimenovano mairac, ki so čvrsta, sočna, hrustljava in imajo dokaj visoko stopnjo kisline, kar daje zelo harmoničen okus in svežino. Dlje kot se jabolka skladiščijo, manj je kislina izrazita.

Sadje pridelujete po načelih naravi in živalim prijazne pridelave.

V našem podjetju pridelujemo jabolka po standardu Global G.A.P., s katerim zagotavljamo neoporečnost jabolk za končnega kupca, zmanjšujemo neugodne vplive na okolje in vzdržujemo odgovoren pristop do zaposlenih z vidika delovnih in zdravstvenih pogojev. Leta 2015 smo uvedli nove smernice, ki med drugim narekujejo uporabo gnojil, dovoljenih pri ekološki pridelavi, in tudi naravne ukrepe za zatiranje škodljivcev.

Jablana in njeni sadeži že od nekdaj zavzemajo posebno mesto v slovenskem ljudskem izročilu. Obstaja sorta jabolk, ki je danes Slovencem še posebej ljuba?

Morda bi lahko rekli, da je splošno najbolje sprejet okus  sorte jonagold, ki bi ga lahko opisali kot aromatično kombinacija sladkega in kislega. Še nekaj let nazaj pa so bila pravi hit jabolka sorte zlati delišes, ki so tipično sladka. Ta sorta je v svetu danes tudi največkrat posajena. Opažamo pa, da prihaja trend bolj rdečih sort jabolk. Sicer pa je poznanih okoli 7000 sort jabolk, ki se razlikujejo po barvi, okusu, velikosti in času dozorevanja.


Pa še danes drži, da eno jabolko na dan odžene zdravnika stran?

To zagotovo drži, saj so že naše babice znale povedati, da jabolko znižuje povišan holesterol ter uravnava maščobe in sladkor v krvi. Z bogastvom vitaminov in mineralov pomaga pri izboljšanju odpornosti telesa, pomembno vlogo pa igra tudi pri preprečevanju številnih obolenj. Pektini, vrsta topnih vlaknin, naj bi tako pomembno prispevali k preprečevanju arterioskleroze in infarkta.

Polnjena jabolka

Sestavine:
4 jabolka
8 piškotov
2 žlici medu
4 žličke masla
1,5 dl belega vina
0,5 dl vode

Priprava:
Jabolka operemo in jim s pomočjo majhnega nožka ali pripomočka
za dolbenje melone odstranimo peščišče, tako da je sadež zgoraj
odprt, pri muhi pa zaprt. Torej naredimo jamice, v katere bomo dali
medeno maso. Piškote s strojčkom drobno zmeljemo. Piškotne drobtine
zmešamo z medom in s to maso napolnimo jabolka. Polnjena jabolka
postavimo v pekač in vanj nalijemo vino in vodo. Pečemo v ogreti
pečici pri 180 °C približno 40 minut oz. dokler se jabolka ne zmehčajo
(odvisno od sorte). Še vročim pečenim jabolkom na vrh dodamo košček
masla in jih postrežemo.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?