• ribogojnica-perus-720x370-2.jpg

Zgodbe naših dobaviteljev

Predstavi se naš dobavitelj Ribogojnica Peruš

Postrv ‒ najokusnejša sladkovodna riba

Preden se je družina Peruš z Mute leta 2013 odločila, da kupi ribogojnico, je imelo podjetje Ribe Maribor v občini Muta dve ribogojnici, ribogojnico Podlipje in ribogojnico Pernice. Obe sta delovali med letoma 1973 in 2007, a bazeni, kjer bi moralo mrgoleti rib, so bili zaradi zmanjšanega pretoka reke (posledica izgradnje HE Golica v Avstriji) zaraščeni z rastlinjem in drevesi. O tem, kako se je družina ob kmetijstvu odločila še za gojenje rib in zakaj je meso njihovih postrvi tako kakovostno, smo govorili z vodjem ribogojnice Ernestom Perušem.

Ribogojnica Pernice, ki ste jo kupili, ima 18 bazenov. Zakaj ste se jo odločili oživiti?

Eden od razlogov je bil ta, da so bili v takratni ribogojnici zaposleni ženini sorodniki. Zaradi manjšega pretoka vode in posledično manjše proizvodnje pa je podjetju zmanjkovalo sredstev za plače in je proizvodnjo rib na Muti opustilo. Drugi razlog pa je to, da živimo na kmetiji, ki je od ribogojnice oddaljena manj kot kilometer. Tako sem vsak dan hodil mimo bazenov in gledal, kako propadajo. Nekega dne sem se odločil, da bomo ribogojnico kupili in oživili vzrejo rib.

Ribogojnica je postavljena ob reki. Kako pravzaprav deluje?

Na reki Bistrici je narejena pregrada, s pomočjo katere voda priteče v kanal in se naprej pretaka v betonirane bazene. V njih gojimo samo šarenko (postrv), ki velja za eno najkakovostnejših sladkovodnih rib. Je tudi izjemno zdrava riba, ki dobro prenaša tako nizke kot visoke temperature.

Kaj je tisto, kar je pri vaših postrvih posebnost in dodana vrednost?

Veste, naše vodilo je sila preprosto. Kakovost, kakovost in še enkrat kakovost. Pogoj za to pa so veliki, ne pregosto naseljeni bazeni in čista voda. Našim ribam omogočamo, da imajo dovolj prostora z veliko tekoče in tudi poleti zelo hladne vode, ter zmerno krmljenje. To potem prinese kakovost mesa. Tisto, kar počnemo drugače, je, da rib ne krmimo preveč intenzivno. Pri tem pa seveda dajemo velik pomen visokokakovostni krmi, ki je skladna s standardi Evropske unije in ne vsebuje beljakovin živalskega izvora. Za vso hrano in nabavo mladic vodimo natančno evidenco in zagotavljamo 100-odstotno sledljivost.

S čim še zagotavljate kakovost mesa vaših postrvi?

Za dobro meso je zelo pomembna kakovost vode, v kateri gojimo postrvi. Pomembno je, da imajo ribe veliko tekoče vode, da je ta čista in bistra. Bazeni so betonirani, kar je zelo pomembno, saj se v njih ne nabira mulj, ki vpliva na okus mesa postrvi. Zato smo vgradili tudi posebne ´usedalnike´ mulja, ki jih ob vsakem slabem vremenu takoj naslednji dan operemo, kakor tudi bazene. Tako ribe nimajo okusa po mulju. Moramo se pohvaliti, da tudi zato še nismo uporabili nobenih zdravil za naše ribe.

File postrvi na ajdovi kaši z jurčki

Sestavine za 2 osebi:
2 postrvi
1 skodelica ajdove kaše
1 čebula
1 korenje
100 g jurčkov
2 stroka česna
0,5 dl belega vina
1 žlička timijana
1 žlička majarona
ščepec soli
ščepec grobo mletega popra
1 žlička oljčnega olja

Priprava:
Korenček olupimo in narežemo na zelo majhne kocke. Skupaj z ajdovo kašo ga
kuhamo v slanem kropu. Medtem čebulo na drobno nasekljamo in jurčke
narežemo na krhlje. V kozici na oljčnem olju prepražimo čebulo in jurčke.
Dodamo strt česen in zelišča ter zalijemo z belim vinom. Ko malo povre, dodamo
ajdovo kašo s korenčkom ter še malo kuhamo. Po potrebi še solimo in popramo.
Odstavimo in vmešamo hladno maslo. V ponvi posebej popečemo file postrvi in
ga postrežemo na ajdovi kaši.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?