• bohinjska-sirarna-720x370-2.jpg

Zgodbe naših dobaviteljev

Predstavi se naš dobavitelj Bohinjska sirarna

Tradicija s planin

Bohinjska sirarna leži na zahodnem robu Srednje vasi v Bohinju, tik ob glavni cesti, ki vodi skozi naselje. Zgrajena je bila že leta 1958 in je v času svojega delovanja zamenjala več lastnikov. Od leta 2008 pa je Bohinjska sirarna d. o. o. v lasti domačinov. Tudi zaradi oživitve proizvodnje bohinjskega sira in drugih značilnih izdelkov sirarne se živinoreja ne krči več. O Bohinjski sirarni in tradicionalnem siru smo se pogovarjali z gospodom Jožetom Cvetkom, ki je pred leti s pomočjo bohinjskih kmetov in svoje družine pomagal, da sirarska tradicija ni zamrla.

Vaša glavna želja je bila, da se izdelava bohinjskega sira ohrani. Od kod ljubezen do te tradicije?


Veste, rojen sem Pod Studorom, nedaleč od sirarne, in že moj oče Franc se je vse življenje trudil za bohinjske kmete in še posebej za živinorejce. Pesmi, ki jih je vsako leto pripravil za kravji bal, so mu pomenile največ. Tako je pomen in dragocenost ohranjanja živinoreje in izdelave tradicionalnega bohinjskega sira prenesel tudi name.

Zakaj mleko odkupujete le od lokalnih kmetov?

Lahko vam potrdim, da je bohinjski sir narejen samo iz bohinjskega mleka. Zbiramo ga od kmetov z Gorjuš pa vse do Srednje vasi ter z Loga in Polj. Vse kmete dobro poznamo, pa tudi dogovorjeni smo, da zelo pazijo na to, da je mleko res kakovostno. Tako poskrbijo, da se krave čim več pasejo na prostem in dobijo tudi najboljšo krmo. Zavedamo se, da je kmetijstvo na našem koncu izjemnega pomena, saj ohranja kulturno krajino in prepoznavnost tega bisera Slovenije.

Vaš najbolj znan izdelek je bohinjski sir. Kaj mu daje tako aromatičen okus?

Prve hlebe bohinjskega sira so v Bohinju naredili že daljnega leta 1873. Za ta sir je izjemnega pomena območje, na katerem se pasejo krave, in kakšna je tam krma. Tako pravega bohinjskega sira, ki ima značilen okus, ne moreš narediti na nekem drugem območju. Srce recepta so bohinjski travniki, travniške rože ter vse drugo rastje in tudi posebna klima. Menim, da je mešanje mediteranskega in alpskega podnebja tisto, kar postavi piko na i.

Pridelujete tudi mohant, najstarejši poznani sir iz Bohinja.

Mislim, da mohant ni le najstarejši sir na Bohinjskem, pač pa nasploh sodi med najstarejše slovenske sire. To je sir, ki so ga prvi delali kmetje v hribovski vasi Podjelje. Ker je to mehak in pikanten kremni sir, so včasih rekli, da pravi mohant sam prileze iz Podjelj v dolino. V nekaj vaseh ga kmetje še danes pridelujejo tako, kot veleva stara tradicija. Zato smo recept za sestavo in izdelavo mohanta prevzeli prav po njih. Mohant pa ni znan samo v Sloveniji, ampak je pridobil tudi certifikat oziroma zaščiteno označbo porekla na ravni Evropske unije.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?