• mesnine-zerak-720x370-3.jpg

Zgodbe naših dobaviteljev

Predstavi se naš dobavitelj Mesnine Žerak

Tri generacije, zaljubljene v poklic mesarja

Mesnine Žerak, d. o. o., Rogatec, so družinsko podjetje, ki zanesljivo in uspešno posluje že dobrih 86 let. Sodelujejo le z licenčnimi kmeti, s katerimi imajo sklenjene dolgoročne pogodbe o pitanju po natančno določenem pravilniku, zato njihovi izdelki veljajo za najvarnejše na trgu. Gospodu Franciju Žeraku, ki vodi družinsko podjetje, smo zastavili nekaj vprašanj.

Danes ste poslovno povezani s 150 rejci živine. Kako pa se je vse skupaj začelo?

Začelo se je leta 1929, ko je dedek Jože odprl mesnico. Delo je nato nadaljeval oče Anton, leta 1982 pa sem sam prevzel obrt in jo vodim še danes. Tako je bila v dejavnost zmeraj vpeta cela družina. Vsi po vrsti smo delali: mama, oče, oba sinova in tako sta se od malih nog rojevala ljubezen in spoštovanje do tega poklica. Še danes podobno delujemo skupaj s svojimi otroki.

Kateri so vaši najbolj prepoznavni izdelki?

To je zagotovo naša domača klobasa, katere receptura se je prenesla že na tretjo generacijo. Nanjo smo zelo ponosni. Po proizvedeni in prodajani količini klobase se noben proizvajalec mesnin ne more primerjati z nami. To pomeni, da so že naši predniki zadeli okus potrošnika. Tukaj so še prekajena svinjska rebra, prekajeno pleče, telečja hrenovka ... To je nekaj izdelkov, katerih priprava je že vsa leta enaka.

Na policah Sparovih trgovin ste že dobra tri leta. Kako je prišlo do sodelovanja?

Takrat je bila naša ideja, da povežemo rejce. Se pravi zadrugo, mesno industrijo in trgovca. Kasneje smo skupaj ugotovili, da smo partnerji in da lahko svoje sodelovanje nadgrajujemo. Moram pa poudariti, da brez strokovnega kadra in brez profesionalnih trgovk v samih poslovalnicah teh odličnih rezultatov ne bi dosegli. Ker vedno poizvedujemo, kaj potrošnik želi in potrebuje, so zaposleni v Sparu tisti, ki nam pomagajo do pravih informacij, da lahko kupcem zagotovimo le najboljše.


Nasveti za pripravo dobrega steaka:

- Za eno osebo potrebujemo približno 250 g govejega fileja, debelega dobrih 5 cm.
- Meso pred pripravo očistimo vseh trdih delov, kit in mren, ki ga obdajajo.
- Meso naj ima pred pripravo sobno temperaturo.
- Če želimo, da je steak srednje (»medium«) pečen, ga pečemo približno tri minute na vsaki strani.
- Sol in poper dodamo tik pred koncem peke.
- Po peki naj steak 10 minut počiva na toplem krožniku – tako bomo imeli steak brez lužice na krožniku. :)

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?