• kz-dobrunje-720x370-3.jpg

Zgodbe naših dobaviteljev

Predstavi se naš dobavitelj KZ Dobrunje

Uživajmo zelenjavo kot naši dedki in babice

V Kmetijski zadrugi Dobrunje je združenih 50 proizvajalcev zelenjave iz osrednje Slovenije, poleg tega pa imajo tudi številne zunanje dobavitelje, ki prihajajo z vseh koncev države. Večji del članov zadruge je vključenih v integrirano pridelavo in veliko kmetov še vedno sledi tradiciji svojih staršev in starih staršev. O ljubezni do zemlje, zelenjavi ter o tem, kako jo pravilno hraniti pa tudi jesti, smo se pogovarjali s članom Kmetijske zadruge Dobrunje Jožetom Janežem.

Zelenjava hitro izgublja koristne snovi. Kako vam jo uspe dostaviti v trgovino visoke kakovosti?

Najhitreje vrednost zagotovo izgublja solata. Kar 40 % v enem samem dnevu. Če Spar na primer danes naroči solato, ki mora biti jutri na policah, gre naš kmet ob petih zjutraj na njivo, ker se solata pobira ob svitu. Pot z njive do police je zelo kratka.

Spar oskrbujete z vsemi vrstami zelenjave, kako dolgo že sodelujete?

V bistvu smo bili med prvimi, ki jih je Spar povabil k sodelovanju, in zdaj sodelujemo že skoraj 25 let. Obstaja tudi zanimiva anekdota, kako je pred leti k nam prišel predstavnik Spara. Najbolj mi je bilo všeč, kako je nabavnikom rekel: »Gospodje, jaz vam svetujem, da za zelenjavo svojih kmetov plačate tudi kakšen cent več, ker je to nacionalna in lokalno pridelana hrana.« Ob teh besedah sem se kar muzal od veselja. Že takrat so znali ceniti vse, kar je domače!

Posebnost vaše zadruge in tradicija tega konca pa je kisanje zelja?

Tako je in tudi sam sem zeljár. Sicer še dva kmeta kisata zelje, dva pa repo. V Spar tako roma kislo zelje vseh oblik, tudi cele kisane glave, ki pridejo prav pri pripravi sarm in drugih jedi.

Se kisa na tradicionalen način?

O, seveda. Pri nas zelju dodajamo samo sol, pa naj gre za kislo zelje, kislo repo ali kislo zeljnato glavo. Naša posebnost je prav ta, da ne uporabljamo nobenih dodatkov in nobenih konzervansov. Moram poudariti, da si naša zadruga prizadeva, da je vse čim bolj naravno, saj ne nazadnje to vse bolj zahtevajo tudi kupci. Tako je tudi najbolj zdravo. Niti antioksidantov ne uporabljamo.

 

 

Kislo zelje – prava bomba vitamina C!

Ali ste vedeli, da že 10 dag presnega kislega zelja zadosti 20 % potreb po vitaminu C? Splošno znano je, da je kislo zelje idealno za pripravo enolončnic, pozimi pa je tudi priljubljena priloga. Zakaj ne bi uživali solate iz kislega zelja? Obogatite jo s krompirjem ali fižolom ali kar z obema, pri čemer bučno olje poskrbi za piko na i! Odlično solato lahko pripravite tudi iz kislega zelja, jabolka, rozin in malo olja. Ali pa zmešajte drobno narezano kislo zelje, ribano jabolko in korenček. In kombinacija kislega zelja, jabolk, orehov in pomarančnega soka? Poskusite, ne bo vam žal!
Še namig za zdrav življenjski slog – ker je kislo zelje samo po sebi že dovolj slano, ga nikar ne solite ali kombinirajte s slanimi živili.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?