Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • mesarija-mlinaric-720x370-2.jpg

Zgodbe naših dobaviteljev

Predstavi se naš dobavitelj mesarija Mlinarič

Z ljubeznijo iz osrčja Gorenjske

Mesarija Mlinarič iz Lesc je družinsko mesarsko podjetje, v katerem že tretja generacija nadaljuje tradicijo pridelave mesa in proizvodnjo mesnih izdelkov, katere začetki segajo v leto 1930. Še posebej so ponosni na mesne dobrote, ki pretežno vključujejo izdelke, značilne za Gorenjsko. Vsem je skupno predvsem to, da njihovi recepti nespremenjeni prehajajo iz generacije v generacijo, poleg posebej izbranih kosov domačega mesa pa vsebujejo predvsem sol, poper, česen in dim. O ljubezni do mesarskega poklica smo se pogovarjali z vodjem mesarije, gospodom Jožetom Mlinaričem.

Vaš dedek se je mesarskega poklica učil že leta 1930 pri mojstru v Trbovljah. Kdaj ste se pa vi zaljubili v ta poklic?


Moram priznati, da sem se tega poklica lotil na precej nenavaden način. Od nekdaj sem se v šoli kar dobro učil in prav nič mi ni dišala poklicna ´mesarska´ izobrazba. Po končani jeseniški gimnaziji sem tako študij nadaljeval na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, ki sem ga zaključil z diplomo na ´mesno temo´ (smeh). Kot univerzitetni diplomirani inženir živilske tehnologije sem pri 24 letih, ko mi je umrl oče, prevzel vodenje družinskega mesarskega podjetja. Oče me je naučil, da v tej panogi nič ne pride čez noč in da je za uspeh potrebno biti delaven in vztrajen.

Kaj je tisto, kar pri vaših izdelkih sami najbolj cenite?

V prvi vrsti kakovost. Vse, kar proizvajamo za svoje stranke, proizvajamo tudi zase. In če hočeš zase narediti dober izdelek, potem ne ubiraš bližnjic. Največja potrditev je, ko ti lastni otroci povedo, da je na primer naša hrenovka najboljša.

Pri pripravi izdelkov sledite tradiciji, a ji vseeno dodate pridih kreativnega.

Res je, naši izdelki so klasični, narejeni na osnovi starih receptov, ki prehajajo iz roda v rod. Poleg prvovrstnih surovin lokalnega izvora večinoma uporabljamo samo osnovne začimbe, klasične postopke suhega razsola in prekajevanja z bukovino. Preizkusili smo že kar nekaj novosti, pa se vedno vračamo k stvarem, ki so dobre že od nekdaj. Taki so tudi naši izdelki.

Je potem kakovost vaših izdelkov sploh še mogoče izboljšati?

Sam sem prepričan, da vedno obstaja prostor za izboljšanje vsakega izdelka. Svoje izdelke tudi
sami redno uživamo, preizkušamo in ob upoštevanju pripomb domačih ter tudi strank večkrat
popravimo kakšno malenkost, da bi bil izdelek v prihodnje še boljši.

S Sparom sodelujete že od samega začetka?
Tako je. Pred 25 leti je ob prihodu v Slovenijo iskal najboljše, kar ponuja slovenska živilska industrija, in veseli smo, da smo od takrat del skupne zgodbe. Veste, zelo cenimo njegovo razumevanje panoge, spoštovanje dogovorjenega in ne nazadnje odprtost za nove ideje.

Kranjska klobasa z ajdovimi žganci in kislo repo

Sestavine za 2 osebi:
2 kranjski klobasi
300 g kisle repe
250 g ajdove moke
žlica masla
sol
poper
sončninčno olje
lovorjev list
strok česna
mlada čebula

Priprava:
Repo operemo ter jo damo skupaj s česnom in lovorovim listom
v lonec z malo vode. Rahlo solimo, popramo in dušimo pol ure
oz. do mehkega.
Ajdovo moko stresemo v nizek lonec z večjim dnom in jo na manjšem
ognju počasi mešamo ter sušimo. Ko moka izgubi vso vlago, postane sipka,
brez grudic, jo počasi zalivamo s slanim kropom. Pri tem nenehno mešamo,
tako da dobimo rahle, drobne žgance, ki jih na koncu zabelimo z žlico
stopljenega masla.
V kranjsko klobaso naredimo plitke zareze in jo na malo olja na srednje
močnem ognju spečemo v ponvi. Pečeno klobaso narežemo na rezine
in jih položimo na žgance in kuhano repo, ki smo ji dodali nasekljano
mlado čebulico. Po želji dodamo še kislo smetano.