• olium-720x370-2.jpg

Zgodbe naših dobaviteljev

Predstavi se naš dobavitelj Olium

Zgodba zlatega drevesa

Olium je ekstra deviško oljčno olje iz srca slovenske Istre. Podjetje z enakim imenom ga na kmetiji Dolina miru prideluje iz plodov izbranih oljčnih sort, zasajenih v oljčnikih na sončnih legah istrske zemlje. Rezultat naklonjenosti narave in celoletnega truda je zlato zeleno olje, ki z vonjem in okusom omogoča doživetje popolne harmonije. O ekstra deviškem oljčnem olju z značilnim svežim, pikantnim pridihom smo se pogovarjali z lastnikom podjetja Massimom Rojacem.

Ali delo v nasadu oljk poteka vse leto?

Tako je, saj je še pred predelavo plodov oljke v olje potrebno slediti samemu dogajanju v nasadu. To pomeni, da drevesa opazujemo od cvetenja naprej. Tudi v zimskem času je za oljke potrebno primerno poskrbeti in jih seveda ekološko obdelovati.

Imate ob lastnih nasadih tudi kooperante?

Imamo lastne nasade, nasade v najemu ter kooperante. Pri slednjih je najbolj pomembno, da sledijo smernicam ekološke pridelave in zaščitene označbe porekla (ZOP). V ta namen imamo v podjetju ISO-certifikat, v katerem so točno definirane obveznosti in dolžnosti kooperantov. Surovin ne jemljemo od naključnih ponudnikov.

Kako pridobite kar najboljše olje?

Tukaj je ključnega pomena hitrost. Ko plodove oberemo, jih je potrebno čim prej shraniti in jih dati v predelavo. Veste, takoj po obiranju začnejo oljke, po domače povedano, gniti. Hitrost postopka zato precej vpliva na kakovost izdelka. Če se pobiranje, shranjevanje in predelava zgodijo v najkrajšem možnem času, to zagotavlja visoko kakovost olja.

Kako pa poteka stiskanje oljk?

Način predelave po fazah ostaja enak, kot je bil v času naših dedkov in babic. Je pa v tem času bistveno napredovala tehnologija, ki nam danes omogoča, da iz oljk iztisnemo res najboljše olje. To se kaže v harmoniji okusov in trajnosti olja. Oljkam pa še zmeraj ničesar ne dodajamo ali odvzemamo.

Nam lahko svetujete, kako naj pravilno hranimo oljčno olje?
Pomembno je, da je steklenica dobro zaprta, da je v temnem prostoru in ne na svetlobi. Bolj kot temperatura namreč oljčnemu olju škodi svetloba. Tudi zato se ga prodaja v temnih steklenicah. Olje mora biti torej vselej shranjeno v črni steklenici in nikakor ne na soncu, ki povzroči njegov razkroj in posledično neprijeten okus.

Oljčno olje poleg tega, da je priznano v kulinariki, slovi tudi kot lepotni eliksir.
Tako je. Oljčno olje velja za 'tekoče zlato' tudi na področju naravne kozmetike. Ker je bogato z antioksidanti in hranljivimi snovmi, kožo neguje, nahrani ter jo naredi gladko in mehko. Na osnovi najboljšega nerafiniranega ekološkega oljčnega olja smo zasnovali tudi linijo kakovostnih kozmetičnih izdelkov za nego obraza in telesa, s katero si Sparovi kupci lahko privoščijo res najboljše sadove zlatega drevesa.

Oliumov nasvet za zdravje

Kadar koli nas muči želodec ali imamo težave s prebavo, že zjutraj zaužijmo žličko oljčnega olja. Če ga užijemo na tešče, s svojimi antioksidativnimi lastnostmi deluje kot domače zdravilo za krče v trebuhu. Žvrkljanje oljčnega olja pa v ustih prebudi encime v slini, da nase vežejo strupe.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?