• kot-nekoc-720x370.jpg

SPAR Kot nekoč

OHRANJAMO TRADICIJO

Naši predniki so dolga leta nabirali znanje o gojenju rastlin, ki so prilagojene našim podnebnim razmeram. To je naša naravna in kulturna dediščina ter temelj prehranske samooskrbe. Prav zavedanje o pomenu slovenske dediščine in želja po ponudbi izdelkov najvišje kakovosti sta bila glavna razloga za nastanek projekta SPAR Kot nekoč.

 

TUDI NA VAŠEM VRTU  SPAR KOT NEKOČ


Letos smo ponudbo obogatili z mnogimi novimi sortami semen in sadik avtohtonih in starih sort, ki vas bodo  razveselile s svojimi plodovi ter nam hkrati pomagale  pri ohranjanju naših domačih sort vrtnin. V naši ponudbi lahko najdete že 30 različnih vrst semen.

Poleg avtohtonih slovenskih sort,  ki ste jih spoznali lani, smo v letošnjem letu v sodelovanju s Semenarno Ljubljana ponudbo razširili še s starimi slovenskimi sortami vrtnin. To so sorte, ki jih že vrsto let pridelujemo, vzdržujemo in razmnožujemo v Sloveniji. Uživajte v znanih okusih starih sort solat majske kraljice in dečje glave, stročjem fižolu bariancu ter drugih.

 

AVTOHTONO SLOVENSKO SADJE

Ljubitelje sadja bo razveselila še ena novost v naši ponudbi –sadike sadnega drevja, ki so del slovenske sadjarske tradicije.V megamarketih Interspar boste lahko našli sadike slovenske avtohtone slive domače češplje in sadike dveh avtohtonih udomačenih sort jablan. To sta carjevič in kanadka, ki na naši zemlji rasteta že več kot 50 let.

Zakaj izbrati avtohtone sorte?


Prilagojenost na naše
podnebne razmere in zemljo

Neprecenljiva kulturna
dediščina

Temelj prehranske
samooskrbe

Biološka pestrost Slovenije

Značilen in nam domač okus

Prilagojenost manj intenzivni pridelavi

SPAR Kot nekoč

Naši pridelovalci avtohtonih vrst

Letos smo k sodelovanju povabili 7 slovenskih pridelovalcev iz različnih predelov
Slovenije, ki so posadili semena avtohtonih domačih sort SPAR Kot nekoč.
Dobaviteljem zagotavljamo 100-odstotni odkup, vam pa pristen in domač okus.

Kmetija Kadivec
Preberite več >>

Kmetija Podlesek
Preberite več >>

SPAR Kot nekoč

Mali vrtičkarji kot nekoč

Spomladi smo deset vrtcev povabili, da se nam pridružijo pri projektu ohranjanja slovenskih avtohtonih sort SPAR Kot nekoč. Podarili smo jim zemljo, gnojilo, semena avtohtonih sort vrtnin, lopatke in grabljice.  Spodbudili smo jih, da v svojih vrtčevskih zelenjavnih vrtičkih posejejo semena in da nam pošljejo utrinke. Otroci so se najprej spoznali s semeni, gnojili in pripomočki za obdelavo vrtička, nato pa pripravili gredice in posejali semena. Nekaj semen so za vzgojo sadik dali tudi v šotne lončke. Pridno so zalivali male rastlinice in nestrpno čakali na pridelke. Danes nekateri že pobirajo prvo zelenjavo avtohtonih sort. Povabili smo jih, da si iz nje sami pripravijo tudi slastno popoldansko malico ali z njimi popestrijo kosilo v vrtcu.

Vsem malim vrtičkarjem, njihovim staršem ter vzgojiteljicam in vzgojiteljem se zahvaljujemo za sodelovanje in prisrčen odziv.

Preberite več >>

SPAR Kot nekoč

Ponudba velja v trgovinah SPAR, megamarketih INTERSPAR in franšiznih trgovinah SPAR partner. Izbira izdelkov je omejena ali določena z velikostjo posamezne trgovine in njene prodajne politike. Slike so simbolične.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?