• kot-nekoc-720x370.jpg

SPAR Kot nekoč

BELO ALI RDEČE GROZDJE GUTEDEL
pakirano, 1 kg

STROČJI FIŽOL TOMAČEVSKI PREPELIČAR
pakirano, 500 g

PARADIŽNIK VAL
1 kg

 

MLADI KROMPIR KRESNIK
kifeljčar,  1 kg

 

 

PR' SNARJU SO PREDANI TRADICIJI
Tradicija Kmetijstva Snar sega kar 200 let nazaj,
že več kot 70 let pa se ukvarjajo tudi s pridelavo
solatnic. Da te pri njih tako dobro uspevajo,
poskrbijo s svojim znanjem in predanostjo.
Poleg endivije dečje glave, ki na police prihaja
septembra, so za nas pridelali tudi okusno
avtohtono slovensko sorto solate – LEDO.

SOČNE, HRUSTLJAVE, OSVEŽILNE LEDENKE
Ljubljanska ledenka, trnovska ledenka in leda
so avtohtone slovenske sorte solat, natančneje
ledenk. Značilnosti teh so velike čvrste glave
ter krhki in lomljivi listi. Ti so izredno osvežilni,
saj vsebujejo veliko količino vode. Ledenk ne
puščamo v vodi, saj se rudnine in vitamini hitro
izločijo v vodo. Zabelimo jih šele tik preden jih
postrežemo, da ne ovenejo.

 

SOLATA LEDA
1 kg

 

SOLATA LJUBLJANSKA LEDENKA
1 kg

 

 

 

SOLATA TRNOVSKA LEDENKA
1 kg

 

 

Aktualno

SPAR Kot nekoč

Aktualno

Pridelovalcem zagotavljamo
100-% odkup, vam pa pristen, domač okus!

Priznani slovenski pridelovalci zelenjave so za nas zasejali več kot 20 različnih slovenskih avtohtonih in starih sort vrtnin SPAR Kot nekoč. Tudi letos smo se zavezali in jamčimo 100-% odkup pridelkov.

SADOVNJAK SPAR KOT NEKOČ

V Sparu Slovenija smo se lotili trajnostnega projekta zasaditve avtohtonega sadovnjaka SPAR Kot nekoč. Pod okriljem strokovnjakov Sadjarstva Evrosad smo zasadili kar 5.000 sadik starih slovenskih sort jablan – sevniške voščenke in boskopskega kosmača. Stare sorte jablan bodo deležne strokovne nege in oskrbe, da boste lahko v prihajajočih letih uživali okusne, sočne in skoraj pozabljene sorte jabolk. Vabimo vas, da tudi vi zasadite kakšno avtohtono slovensko sorto na svojem vrtu, da skupaj poskrbimo za ohranjanje naše kulturne dediščine.

OHRANJAMO TRADICIJO

Naši predniki so dolga leta nabirali znanje o gojenju

rastlin, ki so prilagojene našim podnebnim razmeram. To je naša naravna in kulturna dediščina ter temelj prehranske samooskrbe. Prav zavedanje o pomenu slovenske dediščine in želja po ponudbi izdelkov najvišje kakovosti sta bila glavna razloga za nastanek projekta SPAR Kot nekoč.

 

TUDI NA VAŠEM VRTU  SPAR KOT NEKOČ


Letos smo ponudbo obogatili z mnogimi novimi sortami semen in sadik avtohtonih in starih sort, ki vas bodo  razveselile s svojimi plodovi ter nam hkrati pomagale  pri ohranjanju naših domačih sort vrtnin. V naši ponudbi lahko najdete že 30 različnih vrst semen.

Poleg avtohtonih slovenskih sort,  ki ste jih spoznali lani, smo v letošnjem letu v sodelovanju s Semenarno Ljubljana ponudbo razširili še s starimi slovenskimi sortami vrtnin. To so sorte, ki jih že vrsto let pridelujemo, vzdržujemo in razmnožujemo v Sloveniji. Uživajte v znanih okusih starih sort solat majske kraljice in dečje glave, stročjem fižolu bariancu ter drugih.

 

AVTOHTONO SLOVENSKO SADJE

Ljubitelje sadja bo razveselila še ena novost v naši ponudbi –sadike sadnega drevja, ki so del slovenske sadjarske tradicije.V megamarketih Interspar boste lahko našli sadike slovenske avtohtone slive domače češplje in sadike dveh avtohtonih udomačenih sort jablan. To sta carjevič in kanadka, ki na naši zemlji rasteta že več kot 50 let.

Zakaj izbrati avtohtone sorte?


Prilagojenost na naše
podnebne razmere in zemljo

Neprecenljiva kulturna
dediščina

Temelj prehranske
samooskrbe

Biološka pestrost Slovenije

Značilen in nam domač okus

Prilagojenost manj intenzivni pridelavi

SPAR Kot nekoč

Naši pridelovalci avtohtonih vrst

Letos smo k sodelovanju povabili 7 slovenskih pridelovalcev iz različnih predelov
Slovenije, ki so posadili semena avtohtonih domačih sort SPAR Kot nekoč.
Dobaviteljem zagotavljamo 100-odstotni odkup, vam pa pristen in domač okus.

Kmetija Kadivec
Preberite več >>

Kmetija Podlesek
Preberite več >>

SPAR Kot nekoč

Mali vrtičkarji kot nekoč

Spomladi smo deset vrtcev povabili, da se nam pridružijo pri projektu ohranjanja slovenskih avtohtonih sort SPAR Kot nekoč. Podarili smo jim zemljo, gnojilo, semena avtohtonih sort vrtnin, lopatke in grabljice.  Spodbudili smo jih, da v svojih vrtčevskih zelenjavnih vrtičkih posejejo semena in da nam pošljejo utrinke. Otroci so se najprej spoznali s semeni, gnojili in pripomočki za obdelavo vrtička, nato pa pripravili gredice in posejali semena. Nekaj semen so za vzgojo sadik dali tudi v šotne lončke. Pridno so zalivali male rastlinice in nestrpno čakali na pridelke. Danes nekateri že pobirajo prvo zelenjavo avtohtonih sort. Povabili smo jih, da si iz nje sami pripravijo tudi slastno popoldansko malico ali z njimi popestrijo kosilo v vrtcu.

Vsem malim vrtičkarjem, njihovim staršem ter vzgojiteljicam in vzgojiteljem se zahvaljujemo za sodelovanje in prisrčen odziv.

Preberite več >>

SPAR Kot nekoč

Ponudba velja v trgovinah SPAR, megamarketih INTERSPAR in franšiznih trgovinah SPAR partner. Izbira izdelkov je omejena ali določena z velikostjo posamezne trgovine in njene prodajne politike. Slike so simbolične.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?