Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

SPAR Kot nekoč

 

Avtohtone sorte predstavljajo temelj prehranske neodvisnosti Slovenije. Pomagajte nam varovati in ohraniti tradicijo ter znanje naših prednikov.
 

Zakaj je pomembno posejati avtohtone sorte vrtnin?


Prilagojenost na naše
podnebne razmere in zemljo

Neprecenljiva kulturna
dediščina

Temelj prehranske
samooskrbe

Biološka pestrost Slovenije

Značilen in nam domač okus

Prilagojenost manj intenzivni pridelavi

SPAR Kot nekoč

SPAR Kot nekoč

SPAR Kot nekoč

SLOVENSKI ČESEN

Zakaj ne bi na svojem vrtu pridelali česna,
kakršnega se spominjate iz svojega otroštva:
čvrstega in polnega, ravno
prav ostrega okusa? V okviru projekta
SPAR Kot nekoč sta vam na voljo obe
avtohtoni slovenski sorti.

PTUJSKI JESENSKI ČESEN

PTUJSKI SPOMLADANSKI ČESEN

ČEBULA PTUJSKA RDEČA

Ptujsko rdečo čebulo pridelujejo in v vence
spletajo člani Kmetijske zadruge Ptuj. Med
njimi sta tudi Aleksandra in Matjaž Čeh iz
Podvincev, ki že kot tretja generacija
gospodarjev ponosno vodita svojo kmetijo.

ČEBULA PTUJSKA RDEČA V KITI

ZELJE SVEŽE EMONA

Zelje Emona je avtohtona slovenska sorta
poznega zelja, primerno za svežo rabo in kisanje.
Sveže zelje vsebuje precej sladkorjev, zato so
solate iz zelja te sorte izredno okusne.
Kisano zelje je odličnega okusa, kisane glave
pa se odlično obnesejo za pripravo sarm.
V notranjosti je glava rumenkasta, zato je tudi
kislo zelje, pripravljeno iz te sorte, rahlo
rumeno obarvano.

Zelje Emona je primerno za kisanje in skladiščenje.

KORENJE LJUBLJANSKO RUMENO

Korenje Ljubljansko rumeno je bolj aromatično od
oranžnega korenja, zato ne sme manjkati v loncu,
ko kuhamo pravo govejo juho. Tudi ričet, zelenjavne
juhe in omake bodo polnejšega okusa, če jim dodamo
korenje Ljubljansko rumeno. 

Korenje Ljubljansko rumeno se dobro skladišči tudi
za ozimnico. Korenov za skladiščenje ne peremo.
Zakopljemo jih v pesek v vlažni in hladni kleti, lahko
tudi v zasipnici.

 

STROČJI FIŽOL PTUJSKI MASLENEC

Ptujski maslenec je stara domača sorta visokega
fižola, vzgojena iz avtohtonih populacij maslenca.
Mladi stroki so svetlo rumene barve, ploščati in
mesnati. Sorta imena ne nosi kar tako – stroki
se hitro skuhajo ter so zelo mehki in aromatični.
Paziti pa moramo,
da jih ne kuhamo predolgo.

STROČJI FIŽOL KLEMEN

Klemen je slovenska avtohtona sorta visokega
fižola za stročje in zrnje. Sorta je bila vzgojena
za gojenje v hmeljnih žičnicah, zato rastline zrastejo
tudi do 6 metrov v višino. Mladi stroki nimajo nitk,
zato je vsestransko uporaben kot kuhan stročji fižol:
v solatah, zabeljen z ocvirki, v omaki ...
Lahko pa uporabimo tudi zrnje.

PAPRIKA SIVRIJA

Avtohtona udomacena slovenska sorta.
Zelen plod je majhen do srednje velik, dolg
in ozek. Pogosto je rahlo ukrivljen in ima obliko
roga. Ima srednje debelo meso, ki je okusno
in sladko. Primerna je predvsem za svežo rabo.
Odlicna je v mešani solati s paradižnikom in čebulo.

PAPRIKA BOTINSKA RUMENA

Paprika Botinska rumena je primerna za
pripravo različnih solat, še posebej
priljubljena pa je za vlaganje. Vlagamo jo
s semeni ali očiščeno. Če plodove uporabljamo
za kuhane jedi, se kožica preprosto odstrani.

PARADIŽNIK VAL

Paradižnik Val je izboljšana različica
volovskega srca, avtohtone slovenske
sorte, ki jo vsi poznamo. Je sočen in
mesnat, srčaste oblike ter rožnato rdeče
barve. Ob peclju ima plod izražen zelen
obroč, kar je pogosta značilnost sort
paradižnika z intenzivnejšim okusom.
Je zelo občutljiv, zato z njim ravnamo
nežno.

KROMPIR KRESNIK

Kresnik je stara slovenska zgodnja sorta
krompirja, ki sodi v skupino rogljičastih
sort, ki jim pri nas pravimo tudi kifeljčar.
Odličen je za pripravo pečenega mladega
krompirja, dozoreli gomolji pa so zelo
primerni tudi za pripravo krompirjevih solat,
saj je meso čvrsto in se ne razkuha.

 

SOLATA BISTRA

Družina Podlesek se že več kot 30 let ukvarja
z integrirano pridelavo solate na prostem.
Njihovi pridelki nosijo tudi mednarodno priznan
standard kakovosti Global G.A.P., ki zagotavlja
da je bila v procesu pridelave zagotovljena
najvišja varnost in dobrobit vseh sodelujočih –
varstvo okolja, naravnih virov, ljudi in živali.
Solato Bistra odlikujejo velike, srednje čvrste glave.
Njena posebnost so rdeče obarvani robovi listov.

SOLATA LEDA

Kmetje iz Kmetijske zadruge Dobrunje so posejali
cenjeno slovensko avtohtono sorto solate Leda.
Predano so skrbeli, da so posejana semena zrasla
v lepe in čvrste glave solat.
Solata Leda je različica sorte Ljubljanska ledenka
in je ena najbolj priljubljenih solat pri nas.

 

 

SOLATA TRNOVSKA LEDENKA

Slovenska avtohtona sorta solate Trnovska
ledenka izhaja iz avtohtonih sort ledenk,
ki so jih že pred več kot 100 leti gojili na
območju Ljubljane.
Je krhkolistna glavnata solata svetlo zelene
barve z rahlo rdečimi robovi. Listni rob je
skoraj gladek in le malenkost valovit.
Solata ima razmeroma čvrste okrogle glave.

S KRHKIMI LISTI RAVNAJMO NEŽNO

Vse tri sorte solat sodijo med krhkolistne
solate. Listi so krhki in se hitro lomijo, zato
je potrebno previdno in nežno ravnanje.
Previdnost velja tako v trgovini, kot tudi doma.

rinfuza


Kresnik je stara slovenska zgodnja sorta
krompirja, ki sodi v skupino rogljicastih
sort, ki jim pri nas pravimo tudi kifeljcar.
Odlicen je za pripravo pecenega
mladega krompirja, dozoreli gomolji pa
so zelo primerni tudi za pripravo
krompirjevih solat, saj je meso cvrsto in
se ne razkuha.

2,89 €/1 KG SPAR Qualitätsmarke

2 kg, pakirano



Bistra je priljubljena pozna sorta krompirja in se zelo
dobro skladišči, zato je primerna za uporabo do
pozne pomladi. Meso je okusno in srednje čvrsto in z odlično aromo.
Krompir bistra za ozimnico hranimo v temi pri
temperaturi nad 5 °C.Če nimamo primernega mesta za hrambo, ga raje kupujmo sproti.

0,70 €/1 KG SPAR kot nekoč

1 kg



Ptujska rdeča čebula je ena najbolj prepoznavnih
slovenskih avtohtonih sort vrtnin. Prideluje se na
ravninskem delu Ptujskega polja med Ptujem in
Ormožem ter obronki Slovenskih goric.

Ekskluzivno jo ponujamo tudi spleteno v
tradicionalne kite.

Skladiščimo jo v zračnem in suhem prostoru. Kite
obesimo, da prosto visijo na zraku.

1,99 €/1 KG SPAR kot nekoč

SPAR Kot nekoč

Naši pridelovalci avtohtonih vrst

Letos smo k sodelovanju povabili 7 slovenskih pridelovalcev iz različnih predelov
Slovenije, ki so posadili semena avtohtonih domačih sort SPAR Kot nekoč.
Dobaviteljem zagotavljamo 100-odstotni odkup, vam pa pristen in domač okus.

Kmetija Kadivec
Preberite več >>

Kmetija Podlesek
Preberite več >>

SPAR Kot nekoč

Mali vrtičkarji kot nekoč

Spomladi smo deset vrtcev povabili, da se nam pridružijo pri projektu ohranjanja slovenskih avtohtonih sort SPAR Kot nekoč. Podarili smo jim zemljo, gnojilo, semena avtohtonih sort vrtnin, lopatke in grabljice.  Spodbudili smo jih, da v svojih vrtčevskih zelenjavnih vrtičkih posejejo semena in da nam pošljejo utrinke. Otroci so se najprej spoznali s semeni, gnojili in pripomočki za obdelavo vrtička, nato pa pripravili gredice in posejali semena. Nekaj semen so za vzgojo sadik dali tudi v šotne lončke. Pridno so zalivali male rastlinice in nestrpno čakali na pridelke. Danes nekateri že pobirajo prvo zelenjavo avtohtonih sort. Povabili smo jih, da si iz nje sami pripravijo tudi slastno popoldansko malico ali z njimi popestrijo kosilo v vrtcu.

Vsem malim vrtičkarjem, njihovim staršem ter vzgojiteljicam in vzgojiteljem se zahvaljujemo za sodelovanje in prisrčen odziv.

Preberite več >>

SPAR Kot nekoč

Ponudba velja v trgovinah SPAR, megamarketih INTERSPAR in franšiznih trgovinah SPAR partner. Izbira izdelkov je omejena ali določena z velikostjo posamezne trgovine in njene prodajne politike. Slike so simbolične.