• postrv-720x370-2.jpg

Sparova ribarnica

Postrvi iz slovenskih voda

RIBE VSAJ DVAKRAT TEDENSKO NA VAŠEM JEDILNIKU!

Ribe predstavljajo dobrodošlo obogatitev in popestritev naših jedilnikov, saj so bogat vir biološko visoko vrednih beljakovin, ki so pomembni gradniki našega telesa, predvsem mišične mase.

Mnoge vrste rib odlikuje izjemno ugodna maščobna sestava, saj v ribah vsebovane omega-3 maščobe predstavljajo pomemben vir esencialnih maščob v prehrani človeka, še posebej dokozaheksaenojska (DHK) in eikozapentaenojska kislina (EPK). Količina koristnih maščob v ribah je različna glede na vrsto rib - najpomembnejši vir omega-3 maščob so predvsem mastne ribe kot so sardela, skuša, postrv, losos in sveža tuna.

Omega-3 maščobne kisline EPK in DHK imajo vlogo pri delovanju srca, za kar jih je potrebno dnevno zaužiti skupaj 250 mg, kar vsekakor dosežemo z obrokom v katerega vključimo mastne ribe. Prav tako ribe zaradi vsebovane DHK pomagajo ohranjati vitalnost naših možganov. Nekatere ribe so tudi prava zakladnica nekaterih vitaminov in mineralov, predvsem vitaminov iz skupine B, vitamina D ter fosforja, mangana in selena. Predvsem so dober vir vitamina D, ki je pomemben za ohranjanje zdravih kosti in zob.

V okviru priporočil zdravega prehranjevanja se ribe zaradi njihove edinstvene in bogate prehranske sestave v jedilnik vključujejo dvakrat tedensko, od tega naj en obrok vsebuje ribe z več maščobe (losos, skuša, postrv, sardine in sveža tuna).

POSTRVI IZ SLOVENSKIH VODA

Postrv ima posebno nežno in izredno okusno meso. Je ena izmed najokusnejših sladkovodnih rib. Zelo priljubljena je kuhana ali pečena v pečici ali na žaru. Prekajena je prava kulinarična poslastica. Meso postrvi je vir več vitaminov iz skupine B kot so tiamin, niacin in vitamin B12, ki prispevajo k delovanju živčnega sistema ter normalnemu psihološkemu delovanju.

 

POSTRV ŠARENKA

Ameriška postrv (šarenka) po videzu spominja na potočno postrv,
vendar je njena glava manjša, na bokih pa ima značilno rdečkasto črto. Črta ali proga je opaznejša pri večjih primerkih. Doseže lahko 75 cm dolžine in do 9 kg teže. Povprečna dolžina šarenk v prodaji je od 25 do 40 cm.
Je odlična rečna riba, ki je zelo priljubljena na spomladanskih in poletnih piknikih. Najpogosteje se pripravlja po tržaško; s česnom in peteršiljem,  zelo priljubljena je tudi na žaru in dimljena – cela ali kot file, ki jih tudi lahko kupite v naših trgovinah.

  • Ribogojnica_Pernice-720x370.jpg

Sparova ribarnica

Postrv - najokusnejša sladkovodna riba

PREDSTAVITEV DOBAVITELJA - ERNEST PERUŠ, Ribogojnica Pernice

Preden se je družina Peruš z Mute leta 2013 odločila, da kupi ribogojnico, je imelo podjetje Ribe Maribor v občini Muta dve ribogojnici, ribogojnico Podlipje in ribogojnico Pernice. Obe sta delovali med letoma 1973 in 2007, a bazeni, kjer bi moralo mrgoleti rib, so bili zaradi zmanjšanega pretoka reke (posledica izgradnje HE Golica v Avstriji) zaraščeni z rastlinjem in drevesi. O tem, kako se je družina ob kmetijstvu odločila še za gojenje rib in zakaj je meso njihovih postrvi tako kakovostno, smo govorili z vodjem ribogojnice Ernestom Perušem.

Ribogojnica Pernice, ki ste jo kupili, ima 18 bazenov. Zakaj ste se jo odločili oživiti?

Eden od razlogov je bil ta, da so bili v takratni ribogojnici zaposleni ženini sorodniki. Zaradi manjšega pretoka vode in posledično manjše proizvodnje pa je podjetju zmanjkovalo sredstev za plače in je proizvodnjo rib na Muti opustilo. Drugi razlog pa je to, da živimo na kmetiji, ki je od ribogojnice oddaljena manj kot kilometer. Tako sem vsak dan hodil mimo bazenov in gledal, kako propadajo. Nekega dne sem se odločil, da bomo ribogojnico kupili in oživili vzrejo rib.

PREBERITE INTERVJU >>

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?