Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • Hobotnica.jpg

Sparova ribarnica

Hobotnica

Okusnost:
Hobotnica velja za odlično morsko poslastico.

Priporočljiv način priprave:

Najpogosteje jo pripravljamo kuhano v solati in pečeno s krompirjem in zelenjavo v pečici. Prava poslastica je popečena na žaru ali če jo postrežete kot karpačo. Za pečenje v pečici so najprimernejše hobotnice, težke od 1–2 kg, priporočljiva je uporaba pokrite glinaste posode, ki naj bo že dobro segreta. Če želite, da bo hobotnica mehka, jo kuhajte v ekonom loncu z 0,05 dl olja. Po 15 minutah vrenja jo odstranite in počakajte, da se ohladi. Seveda morate upoštevati velikost: ta način velja za ca. 1–2 kg težke hobotnice.

Značilnosti:
Po svoji obliki je hobotnica podobna nekakšni mošnji z dolgimi lovkami, velikimi izbuljenimi očmi in usti z močnim hitinskim kljunom. Hobotnica nima notranjega ogrodja kot sipa in ligenj. Njenih osem enako dolgih lovk nosi dvoredne priseske, s katerimi se oprime trdnega dna, kamenja, pa tudi svojih žrtev. Doseže tudi deset kilogramov in več ter iztegnjena meri več kot meter.

Okolje:
Hobotnica živi v plitvem obalnem pasu, v luknjah in špranjah med kamenjem in skalami. Tu si sezida brlog iz kamenja in manjših skal, ki jih privleče z lovkami.