Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • Brancin.jpg

Sparova ribarnica

Brancin

Okusnost:
Meso je mehko in odličnega okusa, kulinarično spada v najvišjo kategorijo, tudi gojen po okusu ne zaostaja kaj dosti. Najpogosteje ga pripravljamo na žaru, v soli ali kuhanega.

Priporočljiv način priprave:
Brancin je najprimernejša riba za pripravo v soli, najpogosteje ga pečemo na žaru, je pa je zelo priljubljen v pečici s krompirjem in paradižnikom. Velikokrat se znajde tudi v omakah ali juhah, ker je zelo nežnega okusa in vonja. Dimljen pa je prava poslastica. Jemo ga lahko samostojno ali ga umešamo v krompirjevo solato s čebulo in oljčnim ali bučnim oljem.
Če ga pripravljate v soli, ne očistite drobovine in lusk. Če pa imate predsodke, drobovino očistite tako, da naredite približno 4-centimetrski rez in jo odstranite.

Značilnosti:
Brancin je močna vretenska riba. V dolžino zraste tudi do enega metra in lahko tehta tudi več kot 10 kg. V naših ribarnicah imamo večinoma gojene brancine, dostikrat pa dobimo tudi divje.

Okolje:

Živi povsod v Jadranskem morju, drži se predvsem peščenih obraslih obal, čeprav gre tudi do 100 metrov v globino. Brancin je velik ropar, ki se prehranjuje pretežno z ribicami. Gojijo ga tudi v Slovenskem primorju.