Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • Jastog.jpg

Sparova ribarnica

Jastog

Okusnost:
Meso je belo, sladkasto, izredno cenjeno, še posebej v kleščah, kjer velja za najboljše. Vsebuje tudi veliko antioksidanta selena, joda in cinka, za najokusnejše pa veljajo manjši jastogi, težki do 1,5 kg.

Priporočljiv način priprave:
Jastoga skuhamo v slani vodi, to vodo pa je priporočljivo uporabiti za pripravo prilog, npr. testenin, zelenjave itd.

Značilnosti:
Jastoga ni mogoče zamenjati z drugimi raki. To je velik, dolg rak z mogočnimi, nesorazmernimi kleščami. Odrasel jastog tehta tudi več kot 10 kilogramov. V naših ribarnicah pa najdemo jastoge, težke do 2 kilograma. Jastog skupaj z rarogom velja za našega najboljšega raka.

Okolje:
Jastog se zadržuje tudi v Jadranskem morju, na skalnatem dnu, v globini do 40 metrov, lahko pa prikoraka tudi v plitvino.