Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • Klapavice.jpg

Sparova ribarnica

Klapavice

Okusnost:
Klapavica je užitna celo leto, le da je pozno jeseni in pomladi, v času razmnoževanja, med lupinami malo manj mesa. Zanimivo je, da se velikokrat izkaže, da največje školjke ne vsebujejo največ mesa.

Priporočljiv način priprave:
Drobnejše školjke lahko uporabimo za pripravo na tržaški način (buzara), juhe, solate ali rižote; večje školjke pa za pečenje, cvrtje ali pripravo na žaru. Školjke morajo biti shranjene v posodi brez vode. Če bi jih dali v vodo, bi v nekaj urah porabile ves kisik in nato kmalu poginile.

Značilnosti:
Klapavice so temno vijoličaste barve, zrastejo pa od 5 do 8 cm. Živijo v večjih skupinah na kamnitih skalah, na katere so trdno pritrjene z bisusnimi nitkami, da jih valovi ne odtrgajo. Klapavice so filtratorji, ki s precejanjem vode črpajo hrano iz vode. Zaradi tega se lahko v njih naberejo tudi povzročitelji raznih bolezni, zaradi česar moramo školjke vedno dobro prekuhati. Najčistejše školjke prihajajo iz gojišč.

Okolje:
Klapavice poznamo pod imeni pedoči, mušule, pizdice ali dagnje, so najbolj razširjene školjke na Jadranskem morju. Obožujejo obmorske pasove plime in oseke, mešanico slane in sladke vode, kamnita tla, pomole ..., bivajo pa tudi na globini treh ali štirih metrov. Gojene klapavice živijo v veliko bolj nadzorovanih razmerah v gojiščih oz. školjčiščih, pritrjene na gojitvene vrvi in mrežice, ki so obešene na plavajočih plovkah. Školjčišča so postavljena na skrbno izbranih, od obale precej oddaljenih mestih, kjer je morje najčistejše in kjer so za njihovo rast ustrezni morski tokovi.