Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • Losos-1.jpg

Sparova ribarnica

Atlantski losos

Okusnost:
Meso atlantskega lososa je izrednega okusa in je zelo mehko, polno maščobnih kislin omega 3 in 6.

Priporočljiv način priprave:
Najpogosteje ga pripravljamo na žaru, popečenega v ponvi ali dušenega. Zelo pa je priljubljen v raznih omakah z njoki in testeninami. Če ga pečemo v pečici, je primerno kupiti lososa v enem kosu, po možnosti repni del. Za žar pa se najbolje obnese file s kožo ali kotlet. Prava poslastica je dimljen za predjed ali zajtrk z maslom na popečenem kruhku.

Značilnosti:
Losos izvira bolj iz sladkih vod kot iz morja. Za losose je končni cilj reka, v kateri so se tudi izlegli. V mladosti se selijo v morje, kjer odrastejo. Nato se vrnejo v rojstno reko ali potok. Vodi jih poseben genski spomin. Ko dosežejo svoj cilj, se posvetijo razmnoževanju.

Okolje:
Reke, potoki, morje. Lososi jedo predvsem škampe in rake, zato je njihovo meso značilno rožnate barve in mastno. Dosežejo tudi do 10 kg in merijo do enega metra, v naše ribarnice pa pridejo primerki, težki do 5 kg.