Sparova ribarnica

Čiščenje in predpriprava

ČIŠČENJE RIB

Čiščenje rib za mnoge velja za neprijetno opravilo, zato imamo v Sparovi ribarnici največkrat ponudbo že očiščenih rib, z veseljem pa jih očistimo tudi namesto vas. Ribam je pri čiščenju potrebno odstraniti luske, drobovje in škrge, kako se lotiti čiščenja, pa preberite v nadaljevanju.

1. korak: Odstranjevanje lusk

Nekatere ribe, kot sta morska žaba ali skuša, lusk nimajo, zato nam je ta del prihranjen. Luske odstranimo s topim hrbtnim delom noža tako, da ribo primemo za glavo in jo luskamo proti sebi. Ko jo dobro oluskamo, jo speremo pod tekočo vodo.

2. korak: Odstranjevanje drobovine

Z ostrim nožem vzdolžno prerežemo trebuh od izločka do glave. S prsti previdno izvlečemo drobovino od repa proti glavi in pazimo, da ne poškodujemo žolčnika, saj lahko riba dobi grenek okus. Jetra lahko shranimo in uporabimo za omako, predjed ali nadev. Ko odstranimo drobovino, trebušno votlino speremo pod tekočo vodo, črne mrenice pa najlažje odstranimo s papirnato brisačko. Glave pred pripravo navadno ne odstranjujemo, saj je tako riba lepšega videza. Če pa jo odstranimo, za to uporabimo škarje ali zelo oster nož. Glavo lahko shranimo za pripravo ribje juhe. Pri čiščenju ribe je pomembno tudi, da odstranimo škrge. S palcem dvignemo poklop škrg in s prstom potegnemo obe škrgi iz glave, vendar moramo biti pri tem previdni, saj so hrapave in bodeče.

Manjše ribe (sardele, sardone, papaline ipd.) najlažje očistimo tako, da jim glavo preščipnemo s palcem, s prstom pa nadaljujemo po trebušni votlini proti repu. Manjše ribe, kot so sardele, lahko tako očistimo v eni potezi.

3. korak: Predpriprava

Večje in debelejše ribe je priporočljivo cizilirati, to pomeni, da na vsaki strani naredimo od 3 do 4 večje reze, s katerimi prerežemo kožo. Zaradi tega ribe lažje nasolimo, pa še boljše se pečejo.

 

 

ČIŠČENJE ŠKOLJK

Čiščenje pokrovač:

Pokrovači je treba odrezati le črni delček, saj školjki da grenak okus.

Čiščenje klapavic:

Oklep klapavic najlažje očistimo z grobo krtačko ali kuhinjsko žico za pomivanje posode. Rožene nitke, ki gledajo iz školjk, odstranimo tako, da jih z dvema prstoma močno primemo in sunkovito potegnemo navzdol. Če pripravljamo gratinirane školjke, z nožem zarežemo v zašiljeni konec školjke in razpremo školjčni lupini. Školjčne lupine je najlažje odpirati z nožem za odpiranje školjk, lahko pa si pomagamo tudi z navadnim nožem.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?