Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • nakup-in-shranjevanje_720x370.jpg

Sparova ribarnica

Nakup in shranjevanje v trgovini in doma

Pri nakupu rib je napomembnejše, da so te sveže. Svežino lahko pri nekaterih ribah hitro ugotovimo po očeh in barvi, pri drugih pa jo težje določimo. Rok uporabe ribe se določa glede na vrsto, vonj in otip, redkokatere ribe imajo določen rok uporabe. Najbolje je, da ob nakupu vprašate prodajalca rib, koliko časa lahko ribe hranite doma. Po nakupu je ribe treba čim prej spet postaviti na hladno, da ostanejo sveže. Pomagate si lahko z izolirno vrečko ali hladilno torbo.

KAKO PREPOZNATE, DA JE RIBA SVEŽA?

  • Bistre, izbočene in svetle oči
  • Gladka in bleščeča se koža
  • Škrge svetlo rdeče barve
  • Čvrsto in elastično meso
  • Značilen prijeten vonj po morju
  • Pri nakupu glavonožcev (lignji, hobotnice) morate paziti, da je njihovo meso napeto in polno.
  • Odprte školjke se morajo ob dotiku zapreti, sicer so mrtve in neužitne.
  • Škampi in kozice morajo dišati po morju ter imeti lepo rožnato barvo.

KAKO RIBE SHRANITI DOMA?

Da bi se izognili staranju ribe, je priporočljivo, da jo pripravite še isti dan. Če to ni mogoče, jo v vsakem primeru čim hitreje prepeljite na hladno (v hladilnik) in pripravite naslednji dan. Ribo nujno iz vrečke prestavite v posodo s pokrovom in če ni očiščena, očistite. Zamrzovanje doma ni priporočljivo, saj se zaradi ne dovolj nizke temperature in počasnosti zamrzovanja meso ribe poškoduje ter izgubi aromo in kakovost.