• nasveti-za-pripravo_720x370.jpg

Sparova ribarnica

Nasveti za pripravo

PEČENJE RIB V PEČICI

Tako kot na žaru lahko večino morskih jedi pripravljamo tudi v pečici. Peka rib v pečici vzame malo časa, saj jih po navadi pripravljamo skupaj s prilogo (npr. krompirjem s papriko, čebulo in kaprami). Ribe za peko v pečici najprej dobro osušimo s papirnato brisačo in malce posolimo. Pri pripravi rib v pečici s prilogo moramo biti pozorni, da najprej popečemo prilogo (npr. krompir). Šele ko je ta napol pečena, v pečico položimo tudi ribe in jih pečemo pri temperaturi med 220 in 230 °C.

PEČENJE RIB NA ŽARU

Na žaru lahko pripravimo skoraj vsako vrsto ribe, vendar je priporočljivo upoštevati nekatere nasvete. Ribe je najprej treba dobro osušiti s kuhinjskim papirjem, šele nato jih namažemo z oljem, odpornim proti visokim temperaturam (arašidovo ali palmovo olje). Kadar ribe pripravljamo za žar, jih je priporočljivo cizilirati oz. po površini večkrat plitvo zarezati. Če pripravljamo ribe za peko na žaru, jih ni priporočljivo marinirati, saj bodo s tem izgubile tekočino, v kateri se skrivata okus in aroma. Uporabimo le sol, druge začimbe pa dodamo omaki, ki jo čez ribe prelijemo šele takrat, ko so že pečene. Ribe, manjše od enega kilograma, nasolimo šele 20 minut pred peko in jih po želji ciziliramo. Kotlete, fileje, lignje in hobotnico pa nasolimo šele pred peko. Oljčno olje uporabimo tik pred koncem pečenja, da dobimo značilen vonj, oz. najbolje kar pred postrežbo, saj se tako ne uničita aroma in okus.

 

Za pripravo sočnih in okusnih rib na žaru je potrebna primerna temperatura. Če uporabljamo pokriti žar, naj ta na začetku peke dosega temperaturo med 220 in 250 °C, med peko pa nekje 200 °C. Žar naj bo med peko večinoma pokrit. Če se le da, pa ribe obrnimo samo enkrat. Pri peki rib na odprtem žaru pa le-tega na začetku močno segrejemo, po dveh minutah pa zmanjšamo temperaturo. Če menimo, da ribe kljub želeni barvi še niso pečene, jih zaščitimo z aluminijasto folijo in peko nadaljujemo. Ribe je treba peči hitro. Pri počasni peki se ribe kljub dobremu videzu lahko izsušijo in izgubijo okus.

 

KUHANE RIBE

Kuhane ribe so najlažje prebavljive in ohranijo svoj naravni okus. Čeprav lahko kuhamo skoraj vse ribe, so najboljšega okusa bele. Kuhamo lahko cele ribe, fileje, kotlete ali posamezne kose. Pri kuhanju ribe prelijemo z vodo, jim dodamo jušno zelenjavo in kuhamo na zmernem ognju. Ko je juha kuhana, jo precedimo in po želji dodamo zakuho. Ribje juhe (z ribami, težkimi do 1 kg) vedno kuhamo na zmernem ognju, približno 40 minut.

DUŠENE RIBE

Ribe dušimo z zelo malo tekočine, običajno kar v lastnem soku z dodatkom majhne količine maščob. Ribe, ki nimajo veliko lastnega soka, pa po navadi položimo na zelenjavni list in zalijemo z malo belega vina ali ribjo osnovo. Z dodatkom masla ali olja se ribe hitreje zmehčajo, okus jedi izboljša. Pomembno je, da med dušenjem rib ne mešamo, temveč posodo le stresamo. Ribe morajo biti ves čas pokrite.

OCVRTE RIBE

Ocvrte ribe so zelo priljubljene, še posebej manjše ribe, fileji in kotleti. Poznamo različne načine priprave rib za cvrtje. Pri dunajskem načinu ribje meso posolimo, povaljamo v moki, stepenem jajcu in drobtinah, cvremo pa v vročem olju. Pri pariškem načinu ribe posolimo, povaljamo v moki in stepenem jajcu ter ocvremo v vročem olju. Za angleški način ribe posolimo, povaljamo v moki, v stepenem beljaku in drobtinah ter ocvremo na maslu. Ocvrte ribe po milansko pripravimo tako, da ribe posolimo, povaljamo v moki, stepenem jajcu ter mešanici drobtin in parmezana, ocvremo pa na maslu. Pri pripravi rib na parmski način meso posolimo, povaljamo v stepenem jajcu in naribanem parmezanu ter ocvremo na maslu.

 

 

GRATINIRANJE ŠKOLJK

Za pripravo gratiniranih školjk je najbolje, če jih odpremo še surove ali pa jih kuhamo toliko časa, da se odprejo same. Školjke pokuhamo le toliko, da se malce odprejo (približno 6 milimetrov), nikakor pa školjk ne kuhamo predolgo, saj tako meso postaja vse bolj trdo. Vodo, v kateri kuhamo školjke, precedimo in prihranimo, saj jo lahko kasneje uporabimo za omake ali zalivanje. Školjk ni treba predhodno soliti, saj so že same po sebi dovolj slane.

 

KUHANJE HOBOTNIC

Hobotnico položite v dovolj velik lonec in jo prelijte z vodo. Ponavadi v vodo dodamo jušne začimbe (korenček, čebulo, lovor in česen), če pa želite, da hobotnica zadrži svoj okus, ni potrebno dodajati začimb. Lonec pokrijte s
pokrovko in pustite, da zavre. Čas kuhanja hobotnic je odvisen od njihove teže. Sveže ulovljene hobotnice se kuhajo dlje, medtem ko se predhodno zamrznjene hobotnice skuhajo hitreje in so mehkejše. Kuhano hobotnico lahko popečete tudi na žaru.

 

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?