• ozimnica_720x370.jpg

Aktualno

Domača ozimnica, zakladnica vitaminov tudi pozimi

Užijte izobilje jesenskih plodov tudi v zimskih mesecih, ko je ponudba sadja in zelenjave precej manj raznolika. Zavihajte rokave in si pripravite domačo ozimnico, s katero jesenske vitaminčke zlahka vnesete tudi v zimske obroke.

Kako pripravite domačo ozimnico, je povsem vaša izbira. Na voljo imate vrsto receptov, od zelo preprostih do malce bolj zapletenih, uporabite pa lahko tako rekoč vse sadje in vso zelenjavo. Pripravili smo vam nekaj nepogrešljivih nasvetov.

1. SAMO SVEŽE JE DOVOLJ DOBRO.

Pri vlaganju je izjemnega pomena, da so sestavine popolnoma sveže. Nagnito, poškodovano ali preveč zrelo sadje za vlaganje ni primerno, enako velja tudi za zelenjavo.

2. IZBERITE KAKOVOSTNE KOZARCE ZA VLAGANJE.

Preden se lotite vlaganja, kupite ustrezne kozarce, najbolje takšne s kakovostnim pokrovom na navoj. Če boste vlagali v kis, morajo biti kozarci odporni tudi proti kislini, zato izberite takšne iz kakovostnega stekla.

3. ZA PRIPRAVO KOZARCEV SI VZEMITE ČAS.

Čistoča je bistveni element, na katerega morate biti pri vlaganju izjemno pozorni. Kozarce za vlaganje je treba dobro sterilizirati. S pokrovčki vred jih položite v velik lonec in prekrijte z vodo ter segrevajte do vretja, nato pa pustite vreti pet minut. Preden kozarce napolnite, jih položite na čisti prtiček, da se posušijo in ohladijo.

4. IZBIRA SREDSTEV ZA VLAGANJE.

Najpogostejši sredstvi za vlaganje sta kis in olje. Primerne so prav vrste kisa, ki nimajo več kot 7-odstotne kislosti. Izkušeni vlagalci prisegajo na beli vinski kis, uporablja se tudi sadni ali jabolčni kis pa tudi poseben alkoholni kis za vlaganje. Zelenjava, vložena v kis, 'zdrži' vsaj šest mesecev. Med olji je za vlaganje najbolj priljubljeno hladno stiskano olivno olje, še posebej zato, ker že samo po sebi deluje proti oksidaciji, uporabite pa lahko tudi katero koli drugo nevtralno olje, denimo repično ali sončnično. V olje vložena zelenjava je obstojna najmanj tri mesece. Živila lahko vlagate tudi v sol (izberite očiščeno morsko sol), že tisočletja staro sredstvo za konzerviranje, in kombinacijo belega vina s kisom.

5. NE POZABITE NA ZAČIMBE.

Začimbe poskrbijo, da vložnine razvijejo še posebej dober okus. Lovorov list je vsestranska začimba, s katerim začinite različne kislo vložene jedi, od mešane zelenjave do kumar. Gorčična zrna se odlično 'ujamejo' s kumaricami, preizkusite pa lahko tudi koromačeva semena ter pimentova in poprova zrna, pa klinčke, koper, čebulo, čili in kumino.

6. IZPILITE TEHNIKO POLNJENJA.

Natančnejša kot je vaša tehnika polnjenja, manj možnosti je, da bi se vaše vložnine pokvarile. Najbolje je, da kozarce napolnite do vrha – manj prostora pustite, bolje bo. Če vam med polnjenjem vsebina pade na rob, vse skrbno obrišite; ostanki so namreč odlično gojišče za najrazličnejše bakterije. Ko je kozarec poln, ga takoj zaprite. Zaradi toplote živil v kozarcu nastane podpritisk, ki 'prisesa' pokrovček na kozarec.

7. SKRBNO SHRANITE.

Ohlajene kozarce hranite v suhem in temnem prostoru brez prevelikih temperaturnih nihanj.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?