• solarji_720x370.jpg

Aktualno

Nazaj v šolo – 3 pametni nasveti za starše

Medtem ko je začetek šolskega leta za male in večje šolarje največkrat poln vznemirjenja, se starši znajdejo v povsem drugačni zagati. Novo šolsko leto namreč s seboj prinaša zapletene organizacijske podvige, težave z uveljavljanjem nove, otrokom primerne dnevne rutine ter čim uspešnejše zagotavljanje prijetnega družinskega okolja za doseganje kar najboljših učnih potencialov malih učenjakov. Da bi prehod v novo šolsko leto potekal čim bolj gladko in brez stresa, smo vam pripravili nekaj pametnih strategij, ki jih je vredno preizkusiti v praksi.

1. Jutro naj bo organizirano

Jutra s šolarji so lahko zelo stresna. Prepozno vstajanje, mali uporniki, ki želijo zjutraj še spati, mečkanje pri zajtrku, nepripravljena torba, pozabljeni copati in ura, ki neusmiljeno teče, so najhujši jutranji 'sovražniki' vseh staršev. Ključ do jutra brez stresa? Uvedite premišljeno jutranjo rutino, ki vam bo omogočila, da se skozi domača vrata odpravite precej umirjeno. Zanjo potrebujete kar nekaj načrtovanja, predvsem pa večerne priprave. Otroci se morajo zavedati, da je priprava šolske torbe njihova dolžnost, zato tega nikar ne počnite namesto njih. Če imate doma nepoboljšljivega pozabljivca, pred spanjem skupaj z njim preverite, ali je vse pripravljeno za naslednji dan. Pripravite tudi svoja in otroška oblačila, preverite vremensko napoved in, če je le mogoče, pripravite vse potrebno za zajtrk. Zjutraj si budilko nastavite 15 minut prej kot običajno – tako boste vse zadolžitve opravili mirno, brez naglice.

2. Gospodinjska opravila si razdelite

Šolarji lahko samostojno opravljajo določena gospodinjska opravila, primerna svoji starosti. Že na začetku šolskega leta določite gospodinjske zadolžitve, ki jih mora vsak dan opraviti vaš otrok. Nikar ne počnite vsega sami, saj vam bo zmanjkalo časa za stvari, ki so resnično potrebne – denimo za sproščen sprehod z otrokom, pomoč pri domači nalogi ali skupno večerno branje. Manjši otroci lahko razvrščajo umazano perilo, večji lahko napolnijo pralni in pomivalni stroj ter pospravijo oprano posodo, prav dobro jim gredo od rok tudi sesanje, brisanje prahu, pospravljanje igrač in podobna opravila.

3. Ne pozabite, da ste najboljši učitelji vi

Zavedajte se, da se učenje začne doma. Otrokov razpoloženje močno vpliva na to, kako uspešen je šolar pri učenju. Oblikujte učno rutino, ki ustreza otrokovi starosti. Vsak dan, ne glede na to, kateri razred obiskuje, določite učno uro ter zadolžitve, ki jih mora v tem času opraviti. Starejši šolarji sami vedo, kaj se morajo naučiti in kako, mlajšim pa morate pri tem pomagati vi. Domačo učno uro začnite uvajati že v prvem razredu. Določite prostor in čas (30 minut je za prvošolca povsem dovolj) ter nalogo, ki jo mora opraviti. Začnite z risanjem, izpisovanjem črk ali miselnimi nalogami, ki so hkrati tudi zabavne. Če boste zdaj učno uro naredili zanimivo, bo otrok v višjih razredih, ko bo učenje postalo bolj naporno in težje, sedenje za delovno mizo podzavestno povezoval s prijetnimi občutji, zato mu bo precej lažje.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?