• za-lep-nasmeh_720x370.jpg

Aktualno

Za lep nasmeh

Ali namenjate ustni higieni dovolj pozornosti? Tudi če prikimavate, strokovnjaki opozarjajo, da temu ni vedno tako. V vsakodnevni naglici namreč pogosto zmanjkuje časa za dosledno prakso. Pa pri tem ni pomembna zgolj lepota nasmeha, pač pa se je treba zavedeti, da lahko bakterije v zobnih oblogah vplivajo na potek številnih sistemskih bolezni, kot so kardiovaskularna obolenja in sladkorna bolezen. Pripravili smo vam nekaj nepogrešljivih nasvetov za lepe in zdrave zobe.

Izbira ščetke

Pri izboru primerne zobne ščetke bodite pozorni na njeno trdoto in velikost pa tudi na število ščetin. Ščetka naj ne bo prevelika, tako z njo dosežete tudi najbolj skrite kotičke v ustni votlini. Na voljo so zobne ščetke različnih trdot, od mehkih do trdih, med njimi pa večina strokovnjakov priporoča predvsem mehkejše različice.

Pravilna tehnika

Dosledno in pravilno umivanje zob sta ključna dejavnika ustnega zdravja. Čeprav obstaja več tehnik ščetkanja, je najboljša krožna tehnika, pri kateri zobe čistite s krožnimi, masirajočimi gibi. Ti morajo biti nežni, obdelujejo pa naj tudi dlesni. Pomembno je, da se pri ščetkanju gledate v ogledalo – le tako ne boste izpustili nobene ploskve. Najbolje je, da začnete z griznimi ploskvami, nadaljujte z zunanjimi in končajte z notranjimi.

Primerna zobna pasta

Hrana in pijača znižujeta pH v ustih, kar povzroča raztapljanje zobne sklenine. Da bi ohranili trdnost in odpornost svojih zob, uporabljajte zobno pasto s fluorom, ki varuje trda zobna tkiva. Za odrasle je priporočljiva vsebnost fluoridov 1450 ppm, za otroke je ta količina manjša, od 1000 ppm. Strokovnjaki odsvetujejo uporabo past z grobimi abrazivnimi delci, saj lahko ob dolgotrajni uporabi poškodujejo sklenino.

Ne pozabite na nitkanje

Uporaba zobne nitke je enako pomemben del nege zob, kot je ščetkanje, saj skritih zobnih ploskev zgolj s ščetko ne morete očistiti. Na teh predelih začne nastajati karies in težave so prej kot slej pred vrati. Zobna nitka učinkovito odstrani ostanke hrane pa tudi zobne obloge iz medzobnih prostorov, zato jo morate uporabljati vsak dan.

Kako pogosto umivati zobe?

Zobe si umijte po obroku oziroma dvakrat na dan, zjutraj in zvečer. Najpomembnejše je večerno čiščenje, saj je treba z zob odstraniti obloge, ki so se nabrale čez dan. Da omogočite sklenini ustrezno obnovo, zobe umijte najpozneje 20 minut po jedi.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?