• cisto-desece-720x370.jpg

Aktualno

ČISTO IN DIŠEČE STANOVANJE

Menite, da je vaše domovanje varno zavetje, v katerem vam popolnoma nič ne more do živega? Na žalost se motite, saj se tudi v njem skrivajo očem nevidne snovi, ki lahko ogrožajo zdravje. Tako imenovani toksini, med katere sodijo kemikalije organskega in anorganskega izvora, so zelo pogost dejavnik pri razvoju nekaterih kroničnih obolenj in alergij.

ČISTILA, SKRITI ŠKODLJIVCI
Azbest, radon, svinčene barve in plesen so najbolj nevarni toksini, vendar pa v stanovanju niso edini. Še posebej kuhinja in kopalnica sta lahko gojišča bakterij, zanimiv je podatek, da skoraj 60 odstotkov zastrupitev s hrano izhaja prav iz lastne kuhinje. Bakterije, te mali organizmi z velikim učinkom na naše zdravje, živijo tako rekoč povsod. V kuhinji so najpogostejše salmonela, E. Coli, virus hepatitisa A in toksoplazmoza. Rešitev? Zavihajte rokave in začnite čistiti. Opremite se s kakovostnimi čistili, ki vam bodo olajšala delo. Poleg klasičnih so odlična izbira tudi bolj naravna čistila, ki so najbolj varna za uporabo. V vsakem primeru roke zaščitite z rokavicami, med čiščenjem pa prostor dobro zračite.

OČISTITE DOM PO NAČELIH FENG SHUIA
Poznate načela feng shuia, ki učijo, da je nered zastala energija? Za zdravje je vsekakor najkoristnejša tista energija, ki se ves čas giblje. Ali imate navado, da hranite stvari 'za vsak primer'? V prav vsaki taki reči zastaja energija, ki vam otežuje življenje. Zato stvari, ki jih že več let niste uporabili, raje podarite ljudem, ki jih bodo znali ceniti. Znebite se prahu, ki onesnažuje energijsko polje vašega doma in telesa. Ne pozabite na tistega pod posteljo, za hladilnikom in na drugih skritih površinah. Znebite se tudi krame na hodniku, ki je za stanovanje to, kar so žile za naše telo. Nepotrebne stvari, postavljene na prehodih, namreč ovirajo pretok življenjske energije. Predvsem pa pazite na red in čistočo vhoda, saj le-ta predstavlja vaš odnos do sveta, ko gledate ven, in vaš odnos do lastnega življenja, ko gledate noter. Če je nered prva stvar, ki jo zagledate, raven vaše energije pade, še preden prestopite prag.

NASVETI ZA ČIST ZRAK V STANOVANJU

1. ČEVLJE PUSTITE PRED VRATI. Podplati športnih copat so lahko polni bakterij in pesticidov. Samo pomislite, morda pa ste med tekom pohodili tudi živalski iztrebek. Če je le mogoče, pred vhodna vrata namestite omarico za pohodniško in tekaško obutev.

2. VSAKO LETO TEMELJITO OČISTITE DIMNIK. Vse stvari, v katerih se karkoli segreva, oddajajo nevaren ogljikov monoksid. Pri majhnih koncentracijah lahko ta toksičen plin brez vonja povzroči prehladu podobne simptome, večje koncentracije pa so lahko celo življenjsko nevarne.

3. OPRAVITE S PLESNIJO. Nobeno abrazivno sredstvo za čiščenje ne bo opravilo s plesnijo v kopalnici, če je prostor ves čas vlažen. Zato je najbolje, če takoj po prhanju oziroma kopanju odprete okno. Če kopalniškega okna nimate, si pomagajte z močnim ventilatorjem.

4. MED ČIŠČENJEM ZRAČITE. Večina čistil vsebuje belilo s klorom in etilen glikol, obe snovi pa sproščata snovi, ki povzročajo glavobol, slabost in nahod. Generalnega čiščenja se torej raje lotite ob odprtih oknih in stanovanje zračite še dve uri po opravljenem delu.

5. ODPRITE OKNA. Svež zrak najhitreje in najbolje osveži domovanje. Zato vsaj dvakrat na dan za pol ure odprite vsa okna, pa naj bo zunaj poletje ali zima.

6. PROČ S PREPROGAMI. V preprogah se zadržujejo prah, umazanija in dlake hišnih ljubljenčkov, ki jih ne more odstraniti niti najmočnejši sesalnik.

7. STANOVANJE PREBARVAJTE Z BARVAMI, PRIJAZNIMI DO OKOLJA. Povprašajte po tovrstnih barvah, v vsaki bolje založeni trgovini pa imajo na voljo tudi barve, ki vsebujejo malo hlapljivih snovi.

8. PRIVOŠČITE SI MASIVEN LES. Knjižne police, stoli, mize in omare so večinoma izdelani iz prešanega lesa oziroma ivernih plošč, te pa navadno vsebujejo formaldehid, ki lahko povzroči alergije in celo sproži napade astme. Privoščite si raje masiven les – čeprav je dražji, je bolj zdrav in še lepši na pogled!

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?