• cez-drn-in-strn-720x370.jpg

Ideje

Čez drn in strn

Napolnite baterije v naravi. Nadihajte se svežega zraka, pretegnite noge in poženite kri po žilah. Čas je za izlete. Pripravili smo vam nekaj predlogov za vso družino.


PO VEČNO MLADOST H GOSPODIČNI

Kljub temu, da na Gorjancih, gozdnatem pobočju, ki se južno od Novega mesta dviguje tik ob meji s Hrvaško, vedno primanjkuje vode, boste nekje na sredini pobočja, tam, kjer apnenec zamenjajo neprepustne kamnine, našli vrsto studencev, med katerimi je najznamenitejši potoček Gospodična. Zakaj? Zato ker njegova voda menda prinaša večno mladost. Gorjanci so prepredeni z označenimi potmi in tudi do Gospodične se je moč povzpeti iz več smeri. Začnemo lahko v Gabrju, vasici vzhodno od Novega mesta. Pot je odlično označena, le mestoma strma, vendar prehodna v vseh letnih časih. Za vzpon bomo potrebovali malo več kot uro, za sestop pa se dodatno urico. Ker pot ni zahtevna, planinska obutev ni potrebna, palice pa seveda nikoli ne škodijo.


IZLET V NEZNANO

Za vse ljubitelje samote je vasica Abitanti prava stvar. Če bi namreč iskali najbolj odročno istrsko vasico, bi ta prav gotovo zmagala. Gre za zaselek na razglednem grebenu med dolinama Malinske in Miklinice, kjer uradno ne živi nihče več, kljub temu pa je kar nekaj hiš lepo obnovljenih in zaradi redke arhitekture zaščitenih kot kulturna dediščina. Razgledna pot, s katere se v lepem vremenu vidijo poleg Jadranskega morja tudi Triglav in italijanski Dolomiti, je več kot primerna za miren družinski izlet. Nanj se odpravite iz Gradina blizu Kopra. Pot se večji del vije po travnikih, zato posebna oprema ni potrebna, nujna pa je seveda želja po odkrivanju skritih kotičkov naše deželice.


POLETNI IZLET Z VOZIČKOM

Bi svojega malčka z njegovim vozičkom vred radi peljali na svež zrak? Priporočamo vam dva vozičkom prijazna izleta.

POLŽEVO Peljite se do Višnje Gore in do planote Polževo. Avtomobil pustite tik pred vrhom Polževega (za zaselkom Kriška vas) in se odpravite peš do vrha (hoje je približno pol ure). Z razgledališča pri Kriški vasi si lahko ogledate dolino Grosuplja z bližnjimi zaselki in spijete tudi kakšen požirek vode iz Vodovoda Polževska planota, nato pot nadaljujete po rahlo vzpenjajoči asfaltni cesti. Potepanje lahko zaključite s kosilom na vrhu Polževega.

ŠTANJEL Odpravite se na Kras, kjer vas čaka idilični Štanjel. Parkirajte pri pošti, nato pa se podajte po peščeni potki okoli gradu. Pot vam bo s postanki vred vzela približno uro. Ogledali pa si boste znamenitosti, kot so cerkev svetega Daniela, tipična kraška hiša, Ferrarijev vrt ...


BLEJSKI VINTGAR

V neposredni bližini Gorij, le 4 kilometrov severozahodno od Bleda, 'se skriva' soteska Blejski Vintgar. Leta 1891 sta ga odkrila Jakob Žumer, gorjanski župan in kartograf, ter fotograf Benedikt Lergetporer, potem pa so sotesko uredili za oglede. Soteska Vintgar, dolga je 1,6 kilometra, je zarezana med navpičnimi stenami hribov Hom in Boršt, 'krasi' pa jo reka Radovna s številnimi slapovi, tolmuni in z brzicami. Pot vodi prek mostov in t. i. Žumrovih galerij ter se končuje z mostom nad mogočnim, 16 metrov visokim rečnim slapom Šum. Zaradi naravnih lepot je bil Vintgar uvrščen med pomembnejše turistične zanimivosti v Sloveniji.


SVETA TROJICA V KRPANOVI DEŽELI

Zgodbo o Martinu Krpanu, ki je tovoril sol, prav gotovo vsi dobro poznate, le redki pa verjetno veste, kje naj bi po legendi živel sloviti silak. Odgovor je: v vasi Vrh pri Sveti Trojici, ki leži vzhodno od Pivke, na obronkih Javornikov. Do Svete Trojice vodi več označenih poti, za mlajše pohodnike in družine pa je še najbolj priporočljiv kratek in lahkoten vzpon, ki se začne visoko na pobočju, do koder vas pripelje lepa makadamska cesta iz vasi Trnje pri Pivki. Pot ni zahtevna, je dobro označena in se vzpenja v senci borovega in bukovega gozda skoraj vse do vrha. Vrh je gol, le s travo obrasel. Na njem so ruševine cerkve Sv. Trojice, o kateri je pisal že Valvazor v 17. stoletju. Za pot boste sicer potrebovali približno dve uri, a čudovit razgled z vrha bo poplačal ves trud.


NEDELJSKI IZLET NA ZGORNJI KRAS

Izkoristite sončne dni in se odpravite na Kras ter se sprehodite po borovih gozdičkih in kraških travnikih. Izlet začnite ob asfaltni cesti, ki iz vasi Socerb pelje h gradu. Na izrazitem levem ovinku vas čaka manjše parkirišče, kjer pustite avto. Odpravite se po makadamski cesti proti vzhodu, na prvem razcepu makadamov sledite levemu, nato pa na vsakem razcepu zavijete levo. Pot se vedno bolj spreminja v kolovoz, po kilometru in pol pa vas kolovoz skozi borov gozdiček pripelje nazaj na travnike, s katerih se odpre lep razgled na hribe nad dolino Glinščice. Hojo nadaljujte po kolovozu. Ko pridete do makadama, zavijete levo in se začnite vračati proti Socerbu. Kmalu boste zagledali svoj avto. Za to krožno pot boste potrebovali približno eno uro, z majhnimi otroki pa seveda nekoliko več.

 

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?