Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • govedina-720x370.jpg

SPAR ŽAR CAR

GOVEDINA – NEŽNO ZAPEČENA NA ŽARU

Govedina je odlična za peko na žaru.
Ljubiteljem govedine priporočamo kvalitetnejše kose mesa mladih živali, kot so pljučna pečenka, hrbet, ledja, od govejega stegna pa križni del – ramstek in notranje stegno. Za posebne priložnosti lahko izberete T-bone steak ali znameniti florentinski zrezek s kostjo – del iz visokega hrbta. Bolj so kosi marmorirani, tj. prepredeni z maščobo, okusnejši so. 

Meso naj počiva
Mesa nikoli ne polagajmo neposredno iz hladilnika na žar: meso je mehkejše, če pri sobni temperaturi počiva 1–2 uri. Zrezek popečemo na hitro, vendar pri visoki temperaturi. Ko vzamemo zrezek z žara, ga pustimo za hip počivati. Tako se mesni sok umiri in ob rezanju ne izceja pretirano. Goveje meso ne sme biti pretanko narezano, ker se zrezki pri peki na žaru hitro posušijo.

Nasveti:

• Hitro pečeno meso solimo šele nekaj minut pred peko na žaru. V nasprotnem primeru sol posrka sok iz mesa.
• S prebadanjem meso izgubi dragoceni sok! Za obračanje tako ne uporabljamo vilic, temveč klešče za žar.
• Goveje meso na žaru običajno ne prepečemo povsem. Na ta način ohranimo sočnost, mehkobo in polnost okusa govedine.