Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • jagnje-720x370.jpg

SPAR ŽAR CAR

Jagnje – specialiteta z žara

Jagnje na žaru je »in«, povrh vsega pa še zdravo: pusto mlado jagnje vsebuje malo maščobe, veliko kakovostnih proteinov in vrsto pomembnih mineralov, mikroelementov in vitaminov. Poleg jagnječjega kotleta so za žar primerni tudi zrezki iz stegna. Za peko na žaru je plast maščobe na jagnjetini zaželena, saj mesu daje značilen okus in potrebno sočnost.
Tako kot goveje tudi jagnječje meso ne prepečemo popolnoma. Zrezke iz jagnječjega hrbta pečemo na žaru približno 4–6 minut, odvisno od debeline; tako znotraj obdržijo rožnato barvo. Za jagnječje stegno ali hrbet v kosu potrebujemo nekoliko več časa. Jagnječje meso lahko začinimo le s soljo in poprom in že ga položimo na žar. Posebno mehko in aromatično postane, če mu dodamo marinado iz olja in zelišč iz Provanse, rožmarin ali timijan, origano in česen. Na Orientu za pripravo jagnječjega mesa radi uporabljajo orientalsko kumino in cimet.

Nasveti:

• Če tik pred peko na žaru žerjavici dodamo malo rožmarina, se meso navzame čudovite arome.
• Jagnječje meso ponudite takoj. Vroče je namreč najbolj okusno.


Pri tem receptu uporabimo enako metodo predpečenja kot pri svinjski potrebuševini z žara,
le da moramo jagnjetino kuhati manj časa, da ostane lepo rožnata.

3 stebla limonine trave
5 cm velik kos ingverja
5 strokov česna
6 listov limete
Dober ščep orientalske kumine
1 limona
Sol in sveže mlet črni poper
1 noga kakovostne jagnjetine s kostjo in razrezana (za to poprosite mesarja)
Rukola in zeliščna jogurtova omaka za postrežbo

 

Pečico predhodno segrejemo na 200°C/400°F/plinska stopnja 6 in prižgemo žar.
Stebla limonine trave prerežemo na polovico po dožini, sesekljamo ingver in česen ter ju
zdrobimo v velikem možnarju skupaj z listi limete. Dodamo kumino, limonino lupinico in sok ter s
tem namažemo jagnjetino. Potresemo z nekaj dobrimi ščepi soli in sveže mletega črnega popra.

Jagnjetino položimo v tesno prilegajoč pekač in dobro pokrijemo z dvema plastema kuhinjske folije.
V predhodno segreti pečici pečemo 40 minut, če želimo, da je meso rošnato, ali dlje, če imate raje
bolj kuhano meso. Jagnjetino vzamemo iz pekača in jo položimo na predhodno segret žar. Pri tem bo
zacvrčalo, morda bo nastalo tudi nekaj plamenov. Jagnjetino premikamo po žaru, da se ne zažge. Po
10 ali 15 minutah na mesu nastane čudovita dimljena in hrustljava skorjica.

Jagnjetina naj počiva 15 minut, preden jo razrežemo. Postrežemo z rukolo in nekaj jogurta,
zmešanega s precejšnjo količino limoninega soka, sesekljanimi listi mete, soljo in poprom.