Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • ribe-slika-720x370.jpg

SPAR ŽAR CAR

Ribe in morski sadeži

Morska spaka, ovita v slanino, zlata orada z limono, tuna ali marinirani fileji lososa: morja in jezera konkurirajo pečenicam in zrezkom! Pravzaprav so vse vrste rib primerne za peko na žaru. Ribe s čvrstim mesom predstavljajo posebej lahko delo. K tem vrstam spadajo losos, postrv, skuša in brancin.

Da riba ostane sočna
Luskaste in očiščene ribe lahko položimo na žar kar cele. Manjše ribe pa lahko spečemo tudi na ražnju. Tudi kotleti in fileji lososa, ščuke, polenovke, smuča in okuna se odlično spečejo na žaru. Občutljive fileje ali kose rib, ki pri obračanju rade razpadejo, je najbolje zaviti v aluminijasto folijo. Posebne košare za peko na žaru ali pekači za ribe nam olajšajo peko. Riba je spečena v 5–15 minutah, odvisno od velikosti. Vendar je priporočljivo rešetko obesiti nekoliko višje: če je temperatura previsoka in se riba peče predolgo, se namreč lahko izsuši. Če želimo preizkusiti, ali je riba pečena, zapičimo z vilicami v meso in ga malce odrinemo narazen. Če je meso močno bele barve, lahko ribo ponudimo. Da riba med pečenjem ostane sočna, jo moramo marinirati. Za osnovno marinado uporabljamo olje, kis, vino ali omako iz soje. Dodamo baziliko, origano, meto, peteršilj, koper, gorčico, limono ali česen in pustimo, da se riba marinira približno dve uri.

Mediteranski užitek z žara – sadeži iz morja
Školjke, rarogi, škampi idr.: morski sadeži na žaru so zelo okusni. Kot pri ribi, velja tudi tu pravilo: žerjavica ne sme biti preveč vroča (rešetko postavite višje). Posebno dobrega okusa so kozice na žaru. Kozice vedno pečemo z lupino, ker se drugače posušijo. Raki so še boljšega okusa, če jih poprej mariniramo (na primer pripravimo omako iz soje, sherryja, zmletega popra, stisnjenega stroka česna in ingverja, narezanega na kocke; rakce pustimo v marinadi 30 minut). Rakce ne pečemo dlje kot 3 minute na vsaki strani. Školjke in male rakovice najlažje spečemo na žaru v posodicah iz aluminijaste folije in sicer v marinadi iz vina in zelišč.

Za posebne priložnosti
Sipa na žaru. Pred peko sipo naoljimo in pečemo 1–2 minuti na vsaki strani nad vročo žerjavico ali dlje časa pri nizki temperaturi, da meso ne postane žilavo. Ko je sipa spečena, jo je potrebno takoj vzeti z žara. Školjke morajo biti ob nakupu zaprte in se odpreti šele na vročini. Zato odstranimo vse školjke, ki so odprte, že pred kuhanjem in tiste, ki po kuhanju ostanejo zaprte. Jakobovo pokrovačo in ostrige odpremo z ustreznim nožem, da se kuhajo v lastni lupini.

Nasvet:

• Posebno dekorativna so ribja nabodala, na katera lahko nabodemo različne ribje fileje in morske sadeže po lastnem okusu. Vse ribje dele in morske sadeže je pred peko na žaru treba namazati z oljem, da se ne nalepijo na rešetko.