• sir-zelenjava-720x370.jpg

SPAR ŽAR CAR

Gobe in zelenjava

Zelenjavni užitki
Gobe zaradi svoje sestave dolgo časa ostanejo sočne, so čudovite arome in so zelo primerne za peko na žaru. Gob ne operemo: raje uporabimo ščetko za odstranitev suhega konca peclja. Premažemo z oljem in nasekljanim česnom in položimo na žar. Odlična zelenjava za na žar je tudi paradižnik, bučka, paprika, korenček, jajčevec, koruza in čebula. Delikatesi na žaru sta tudi pečena artičoka in beluši, ravno tako koleraba in zelena.

Nabodalo
Najbolj enostaven način je, da zelenjavo narežemo na kose ali na prst debele trakove in jih položimo na žar. Z narezano zelenjavo lahko pričaramo tudi okusna nabodala. Kot dodatek pa priporočamo čebulo, česen ali olive.

Krompir na žaru
Za žar priporočamo mladi krompir (pobran konec maja in v začetku junija). Je poln hranilnih snovi in ima visoko vsebnost vode, kar je za hitro pečenje zelo dobro. Drugače je priporočljivo, da krompir najprej nekoliko pokuhamo.

Nasvet:

• Mladi krompir, pripravljen na žaru, je najbolje uživati s tanko lupino.
  Prav pod njo se skriva večina vitaminov. Vendar pazimo, da lupina ne zogleni.

Recepti in prehrana

Sir na žaru

Sir za sladokusce
Samostojno ali kot priloga: sir doda žaru piko na i! Najbolj primerni so siri za peko in vrste trdega sira: ementalec, gauda ali edamec. Tudi ovčji ali kozji sir: camembert, brie in mozzarella so primerni. Mehke vrste sira lahko ovijemo s česnom in drobno nasekljano čebulo v list trte. Kozji sir, ovit s pršutom, je božanskega okusa. Tudi zelenjava na žaru in sir za peko predstavljata harmonični poslastici. Iz južnih regij izhaja »halloumi«. Ta sir za peko lahko položite na žar kot zrezek.

Sir z začimbami
Ste že kdaj poskusili na žaru peči ovčji sir? Položimo kos ovčjega sira na aluminijasto folijo, ga popramo, solimo in posipamo z zelišči. Dodajte le še nekaj paradižnikov. Folijo prepognemo in položimo za pol ure na žar. Končano! Lahko pa tudi navadno francosko štruco s pečenim sirom na žaru spremenite v delikateso: skupaj zmešamo mozzarello, narezano na drobne kocke, sveži sir, na drobno narezano spomladansko čebulo in stiskan česen ter namažemo na prerezano francosko štruco. Francosko štruco zavijemo v aluminijasto folijo in pečemo na žaru tako dolgo, da se sir stopi.

Nasveti:

• Zrezki dobijo čisto posebno noto, če na njih stopimo rezino sira s plemenito plesnijo.
• Tudi sir je okusen z začinjeno marinado. Sir narežemo na 1–2 cm debele rezine in mu dodamo marinado iz olja, rožmarina, česna in čebule.

 

Video

Spar žar car namigi - Vegetarijanske žar jedi

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?